När Frontit rekryterar ligger fokus först och främst på personen, därefter kompetensen. Att bolaget har haft högst andel kvinnor i branschen två år i rad är ett kvitto på att filosofin fungerar. Anneli Angeling är koncern-VD på Frontit och har fått bolaget att växa med 100 medarbetare på fyra år. Ändå är värderingsgrunden och företagskulturen lika präglad av den ovärderliga familjekänsla hon tillskriver deras framgång. Sex år i rad har företaget hamnat på listan över Sveriges bästa arbetsplatser vilket är ett gott betyg på att Frontit lyckats skapa en attraktiv arbetsplats där många trivs.
Vi är ett värderingsstyrt konsultföretag som är noga med att leva vår vision och inte låta ambitionerna stanna vid några fina ord på en PowerPoint.
Jag tycker min viktigaste roll är att skapa en arena för medarbetare där de kan vara aktiva i de frågor de vill. Det viktiga är att vara lyhörd och inkludera alla i företagets resa. Vi anställer inte personer till en fördefinierad roll utan människor som har en massa kunskap men också är en person som delar våra värderingar och som vi är intresserade av, hela människan, på ett sätt som jag upplever som ovanligt i arbetslivet idag. Jag tror det är en av nycklarna till att vi fått en jämn balans mellan män och kvinnor, utan att ha det som uttalat mål. Nyckeln är vår starka företagskultur och våra engagerade medarbetare.
Hur lyckas vi då bygga en stark företagskultur? Här är min lista på fyra områden som ligger till grund för att vi lyckats skapa och behålla en stark kultur och värderingsgrund.
De flesta som arbetar hos oss på Frontit har valt att komma hit och trivas hos oss på grund av våra värderingar, vår familjekänsla och kollegorna. Det gäller även för mig och varför jag valde att börja på företaget.
Jag fastnade för värderingarna redan i första mötet med Pierre Bjurhager, som är huvudägare och styrelseordförande. Diskussionen på mitt första rekryteringsmöte med Pierre handlade helt om värderingar och mina drivkrafter. Det blev en mycket personlig diskussion om vad som är viktigt för ett företag, hur de ser på kunder, kollegor och sin egen insats. Det kändes ovanligt och befriande att det byggde på förtroende och respekt för mig som individ och också ett genuint intresse av att se om vi = jag och Frontit hade en tillräcklig gemensam syn på vad som faktiskt betyder något.
För mig blev det omedelbar kärlek – ett bolag som börjar med den viktigaste frågan om vi delar samma värderingar för att sedan reda ut min formella kompetens. Det är fortfarande så vi rekryterar och vi är oerhört noga i vår rekrytering och vi börjar alltid med fokus på individen. En feedback vi får i alla våra medarbetarundersökningar är att vi till skillnad från andra bolag i branschen verkligen lever våra värderingar. En viktig del i detta är att det börjar redan i vår rekrytering.
Min viktigaste uppgift som VD och ledare är att skapa en arena där medarbetarnas kunskap och engagemang tas tillvara och används i vår utveckling. Hos oss är dörren öppen för att vara med och arbeta med utveckling i den omfattning som en vill och kan. Vår utveckling sker tillsammans, alla är delaktiga i vårt målarbete, vilka fokus vi ska ha och hur vi ska följa upp dem.
Vi har en grupp medarbetare, “Spirit-gruppen”, som jobbar med att värna om och utveckla vår familjekänsla och värderingsgrund, framför allt med fokus på hur det syns och märks i vardagen.
Det personliga ledarskapet är en annan viktig pusselbit. Alla medarbetare vill bli bemötta utifrån sina behov och i sin utveckling. Det är viktigt med närvarande och flexibelt ledarskap. Med det menar vi att vi är flexibla kring allt från kompetensutveckling, lönemodell till vilket nästa uppdrag är, som konsulten vill ha. En del av medarbetarna vill ha kontakt med sin chef varje vecka andra vill ses på konsultmötet en gång i månaden och båda sätten är helt okej.
Vi vill ha team som inte är fler i än att du känner dina kollegor, din chef vet vad dina barn heter, vad som motiverar dig och att det märks när du inte dyker upp på ett konsultmöte. Men detta ställer också krav på självledarskap. Medarbetaren måste vilja något med både sin egen och företagets utveckling.
I en tid när förändringstakten är hög och bara ökar behöver vi framför allt annat vilja att lära, lära nytt och lära om. Jag har lång erfarenhet av olika roller i många typer av organisationer och jag är livrädd för att stagnera och känna “det där har jag gjort förr eller det kan jag redan”-känslan. Jag vill gå genom livet nyfiken och villig på att ompröva och utmana “mina sanningar”.
Vi tror inte på fasta karriärvägar och fördefinierade utvecklingstrappor utan på självledarskap med stöttning i var och ens individuella resa. Vi bygger en nyfiken och lärandekultur och det gör vi på många olika sätt, bland annat genom interna utbildningar Frontit Academy, kompetensområden, TED-talksdiskussioner med mera.
Men den viktigaste utvecklingen uppstår ändå alltid i uppdragen där vi arbetar med kunder och kollegor, där utmanas det vi lär oss och omvandlas till kompetens. Vi har lyckats bygga en generös kultur där vi delar med oss av det vi kan. En “skicka vidare”-kultur som grundar sig i våra värderingar.
Det här låter enkelt, självklart och skiljer sig inte från vad många andra bolag pratar om. Men vi har lyckats med att gå från prat till verkstad – vi gör.
Jag avslutar med ett citat som jag fått av en kollega och som jag tycker är väldigt talande:
“In times of change the learners will inherit the world, while the knowers will be beautifully equipped for a world that no longer exists.” – Alistair Smith
Gästbloggare - Anneli Angeling, vd Frontit
Gästbloggare - Anneli Angeling, vd Frontit
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult