Som en tidigare köpare av ett stort antal konsulttimmar tänkte jag här avslöja vad det kan vara som styr när man bestämmer sig för att ta in en ny person för ett uppdrag. Givetvis finnas det lika många tankesätt som uppdragsgivare men min erfarenhet från projekthantering säger mig att det finns några grundprinciper som återkommer inför varje ny konsultkontraktering.
Först av allt, som uppdragsgivare vill jag helst att du kommer in och gör nytta från start. Punkt slut. Jag är hemskt ledsen om det låter hårt men det finns ofta inte mycket att spela på när det gäller upplärning, utbildning och introduktion i ett projekt.
En profil som inte passar som handen i handsken blir oftast inte kontrakterad om det finns en annan kandidat som kan vara produktiv och snabbare levererar. I projektuppdrag, vilket oftast är den typ av åtagande där konsulter tas in, är tiden oftast begränsad och utrymme för utbildning och diskussioner kring långsiktiga mål för en konsults utveckling hos uppdragsgivaren finns inte. Det betyder också att generalister ofta väljs bort om det finns en specialist som passar bättre just där och då.
Detta betyder givetvis också att du inte ska ta ett nej personligt. Det innebär bara att någon annan hade turen att just då ha en bättre passform och erfarenhet för just det uppdraget. Du är säkert världens bästa medarbetare och kanske skulle du ha varit en bättre kandidat över en längre period. För uppdragsgivaren är det dock svårt att veta det eftersom tiden mellan när du blir offererad tills dess att du blir kontrakterad oftast är kort.
Några ord kring det här med erfarenhet. Jag kontrakterar in dig som konsult för att jag tror att du kan leverera ett bra resultat i projektet. Det vill säga, det är egentligen inte vad du gjort som är avgörande, utan vad jag tror att du kan åstadkomma tillsammans med mig. Men hur ska jag kunna värdera vad jag tror att du kan åstadkomma om inte genom din erfarenhet?
Din erfarenhet behöver givetvis inte vara en tidigare anställning eller uppdrag. Istället kanske du visar ett projekt som du genomfört, ett examensarbete eller en app som du har utvecklat och som visar att du har presterat det som efterfrågas. Det är alltså ett bevis på att du är kompetent och intresserad av det du ska göra.
För det andra, har du inte tillräcklig erfarenhet behöver du kontakter. Helst genom vänner eller kollegor inom branschen som kan rekommendera dig. Men det kan även vara både värdefullt och nödvändigt att gå genom en mäklare som kan hjälpa till att sälja in dig. I början kan det löna sig att ta mindre attraktiva uppdrag för att senare ha chans att få drömjobbet.
De riktigt bra uppdragen är få och eftertraktade. Ibland finnas flera erfarna konsulter som offereras på ett uppdrag och då får man komma ihåg att det också kan finnas ett stort antal mindre erfarna som kämpar om samma plats.
Det är givetvis beroende på hur uppdraget ser ut och vem jag söker, men som köpare har jag ofta inte särskilt lång tid på mig att välja kandidat. Det är heller inte en urvalsprocess liknande en anställning, jag behöver inte konsultera HR eller hela ledningen. Det räcker med att hitta rätt person, om det så gäller en utvecklare, testare eller nätverkstekniker.
Mitt grundtips: om du vet vad du vill ha och vad du vill göra som konsult sikta då in dig på att skaffa rätt utbildning och erfarenhet, även om det innebär att du tvingas jobba för småpengar. När du har skaffat dig god erfarenhet och är rätt för uppdraget spelar timpriset inte lika stor roll och du kommer antagligen att få tillbaka din nedlagda tid med råge.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
jan 14 2025 · Konsult
jan 10 2025 · Konsult, Okategoriserad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult