Metaforer använder vi gärna för att peppa och engagera medarbetare. Vi är ett lag, en familj eller en orkester. Vi ska jobba som ett väloljat maskineri eller ro åt samma håll…
Känns något igen?
Peppsnacket på konferensen blev mer som tomtebloss. Det sprakade till och vi tänkte Yes – nu kör vi! Men det resulterade sällan i någon långvarig effekt som skapar förändring. Istället föll vi tillbaka i gamla hjulspår, för att använda en metafor till…
I min roll som vd (jodå, jag använde dem också) undrade jag varför det inte ledde till mer?
När jag senare började coacha andra byråer såg jag att fler hade samma utmaning. Och jag kom på en lösning.
Många tror att det är engagemang för lönsamheten som saknas. Jag anser att det är HUR:et. De flesta medarbetare jag träffar tycker tvärtemot att det är viktigt, oavsett vilken roll de har. Och de vill bidra men vet inte hur.
Kanske gör vi det mot oss själva när vi pratar om siffror ”som det tråkiga” och ”det som dödar kreativiteten”? Så fel och onödigt. Det finns fler perspektiv.
Visst håller du med om att när samarbetet fungerar får vi långsiktiga, välmående och lönsamma kundrelationer? Att de till och med överlever missförstånd eller en dålig leverans då och då?
Ett dåligt samarbete slutar nästan alltid i skilsmässa oavsett hur bra leveranserna är. Stress, missförstånd och konflikter är både dyrt, dåligt och smittsamt.
Bra samarbeten skapar däremot en arbetsmiljö där människor trivs, är engagerade, glada och har full tillgång till sig själva, varandra och all erfarenhet samt kompetens. Vi kan prestera och leverera på topp.
Det är en modell som engagerar medarbetare i alla olika roller. Den ger inte bara förståelse för konsultmodellen utan även insikter i 13 mjuka lönsamhetsfaktorer. Dessa faktorer kan varje medarbetare påverka och bidra till.
När du jobbar med modellen identifierar du styrkor och utvecklingsområden i samarbetet internt och med kunden. Gemensamma mål samt aktiviteter som tar oss dit blir tydliga. När det blir mätbart får vi möjlighet att se att det vi gör verkligen gör skillnad över tid.
När vi utnyttjar den kollektiva intelligensen stärker vi vårt team och jobbar mer effektivt. Vi körde och effekten kom direkt med en mångdubbel ROI.
Redan vid första tillfället hittade teamen nya erbjudanden och rutiner som effektiviserar. De upptäckte hur onödiga missförstånd uppstod och hur de behövde bli bättre på att synka förväntningar. Engagemanget och kreativiteten gick att ta på. Det var knappt så att jag kunde återsamla dem för en summering och ett tack och hej.
När jag hörde av mig ett par månader senare fick jag höra att de aldrig haft en sådan medvetenhet eller ett så positivt engagemang kring lönsamhetsfaktorer som efter vår halvdag. Så kan det gå när vi gör det tydligt, inkluderande och begripligt.
Genom att se hur samarbetsskicklighet, kommunikation, förväntningar och förutsättningar hänger ihop med både välmående och lönsamheten får vi en samsyn. Med en samsyn och dialog skapar vi ett sammanhang där både kunder och medarbetare känner sig viktiga, behövda, trygga, engagerade och glada.
Och glädje smittar. Glädje attraherar. Lite som att vilja vara med i den där orkestern, fotbollslaget eller känslan när man klickar med andra, lite som kugghjulen i ett maskineri…
Vad skulle vara möjligt om alla dina medarbetare såg minst 13 sätt som de kan bidra till att bygga trygga, transparenta och välmående samarbeten? Och med den insikten prioriterar att faktiskt skapa den möjligheten genom att göra jobbet?
Hör av dig om du vill ha tips på hur du kan göra för att få alla dina medarbetare att ro åt samma håll. Tips, läs även det finstilta nedan…😉
Hälsningar, Malin Ingevall
Som verkar gilla metaforer ändå…
Gästbloggare: Malin Ingevall
Gästbloggare: Malin Ingevall
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult