Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Hur kommer AI påverka konsultbranschen?

Hej!

Hur kommer AI påverka konsultbranschen? The Rise of the Hybrid Consultant and Managing Your Consultancy in the Age of AI 31:a Maj bjuder vi in till ett webinar där vi diskutera framtidens konsultroll och hur AI kan nyttjas i konsultaffären. Anmäl dig och dina kollegor gratis!


🤔 Hur vänder man ett bolag med skral lönsamhet och hög personalomsättning? ”Bingobrickan” och OKR:er blev två svar.

Magnus Gudéhn är konsulträven som för drygt två år sedan tog över rodret på IT-Total Sweden. Läs hans spaningar om hur det gick att vända bolaget där OKR:er, ”Bingobrickan” och en kultur där alla är säljare blev framgångsfaktorerna. 


🎙️ Förra veckan åkte Konsultpodden till Västerås – Sveriges energihuvudstad med ett vibrerande näringsliv, inte minst inom energisektorn. 

Gästade gjorde Niclas Sigholm, energigurun som även byggt upp konsultbolaget Sigholm, som han själv vill jobba på fram till pensionen. 


Allt gott,
/Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com

Rapporter

Tietoevrys omsättning sjönk med 1,4 procent under kvartalet. Den organiska tillväxten landade på -2 procent. Rörelsemarginalen blev 8,5 (9,2) procent. Bolaget har sett en svag efterfrågan men den väntas öka under året med högre tillväxtsiffror. Länk.

Rejlers växte med 10,5 procent, varav 1,0 procent organiskt. Rörelsemarginalen blev 7,6 (7,1) procent men påverkades av kalendereffekter samt omstruktureringar. Bolaget har lyckats hålla en positiv prisutveckling under början av året. Fastighetssektorn går trögt medan efterfrågan är hög inom energi och stabil för industri samt infrastruktur. Sverige uppvisade den högsta marginalen. Länk.

AFRYs omsättning sjönk med 0,4 procent men påverkades av kalendereffekter. Rörelsemarginalen blev 7,9 (9,3) procent. Bolaget ser en stark efterfrågan inom energisektorn. Även fordon och försvar går bra medan papper & massa samt fastigheter har det tuffare. Länk.

Combitech växte med 8,6 procent under kvartalet med en rörelsemarginal om 11,5 (11,6) procent. Bolaget ser en ökad efterfrågan på sina tjänster. Länk.

B3 Consulting Groups omsättning minskade med 13,3 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen sjönk till 2,8 (12,6) procent. Lägre debiteringsgrad och färre konsulter påverkar på den svagare svenska marknaden. Mars var något bättre och den polska sektorn rapporterar om förbättringar.Bolaget kommer fokusera mer på marginal än tillväxt under den närmsta tiden. Länk.

Addnode växte med 22,1 procent under kvartalet, varav 1 procent organiskt. Rörelsemarginalen landade på 7,8 (7,6) procent. Konjunkturläget präglas fortsatt av osäkerhet men efterfrågan på de flesta av bolagets marknader är stabil. Länk.

Softronics omsättning sjönk med 1,3 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen blev 9,6 (10,8) procent. Branschen påverkas fortfarande av en inbromsad konjunktur men de ser en stor långsiktig efterfrågan. Länk.

Hifab växte med 8,1 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen stärktes till 8,7 (7,4) procent. Bolaget ser en svag marknad för byggprojekt men samtidigt en ökad efterfrågan inom underhåll och förvaltning. Länk.

Innofactor växte med 4,8 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen hamnade på 8,3 (4,4) procent. Marknaden har varit svag men tros återhämtas. Bolaget har haft framförallt utmaningar i Sverige, där personalstyrkan minskar med 20 procent under det andra kvartalet. Länk.

PE Teknik & Arkitekturs omsättning sjönk med 11,2 procent. Rörelsemarginalen förbättrades till 8,3 (4,4) procent. Bolaget ser fortfarande en osäkerhet på marknaden men har samtidigt anpassat sig efter marknaden och ser ljust framåt. Länk.

CAGs omsättning sjönk med 2,0 procent under kvartalet. Marginalen landade på 9,2 (10,8) procent. De har sett en svagare marknad inom systemutveckling i offentlig sektor. Mot slutet av kvartalet har aktiviteten på marknaden ökat. Länk.

Gofore rapporterade en omsättning som var samma som föregående år. Rörelsemarginalen sjönk till 5,8 (7,1) procent.  Bolaget såg en väldigt försiktig start av kvartalet, där konkurrens om pris varit vanligare. Efterfrågan har förbättrats under slutet av kvartalet och den positiva trenden tros hålla i sig. Länk.

Upgraded People växte med 79,3 procent under det första kvartalet. Omsättning för konsultmäklaren landade på 411 MSEK. Länk.

Redpill Linpro ökade omsättningen med 15 procent under 2023 till 800 MSEK. Konsultsektorn växte med 27 procent. Vinsten var över 100 MSEK. Länk.

Etteplan kommer delvis ta över Škoda Transtechs ingenjörs- och dokumentationsavdelnings verksamhet i finska Oulu. 21 medarbetare går över till Etteplan. Länk.

Förvärv

Prevas förvärvar det finska bolaget NMAC Group Oy, moderbolag i Enmac-koncernen. Det förvärvade bolaget har cirka 200 medarbetare och en omsättning på 23 MEUR under 2023. Köpeskillingen uppgår till 19 MEUR. Länk.

Tietoevrys planerade avyttring av Tietoevry Banking har stoppats då styrelsen finner att nuvarande 
kapitalmarknadsförhållanden inte är optimala för en försäljning eller börsnotering. Tietoevry förutser att de kan uppnå ett högre värde av Tietoevry Banking genom att fortsätta förbättra dess prestanda som en specialiserad verksamhet inom koncernen. Den strategiska översynen av Tietoevry Tech Services fortskrider dock enligt plan med planerad försäljning under Q2. Länk.

Nordlo förvärvar Sundsvallsbaserade N62 IT Solutions, som dessutom har ett kontor i Hudiksvall. Det förvärvade bolaget levererar drift och support av tjänster inom it-infrastruktur. Omsättningen uppgår till cirka 40 MSEK. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Visionite öppnar sitt 16:e kontor i Sverige. Denna gång i Västerås och det nya kontoret kommer att ledas av den lokala vd:n Elin Steinvall. Elin har bred erfarenhet av bemannings- och rekryteringsbranschen där hon jobbat med kompetensförsörjning inom primärt it och teknik. Länk.

Rego Technology är ett nyligen etablerat teknikkonsultbolag, under ledning av Mikael Fjellström. Han kommer närmast från rollen som dotterbolags-vd på Castra Mellansverige. Länk.

Sigma Technology Group expanderar sin närvaro i Norge genom lanseringen av Sigma Technology Systems AS. Satsningen leds av vd:n Kristine Helle-Andresen. Länk.

B3 Consulting Group etablerar det nya specialistbolaget B3 Elevate genom att bolagen B3 Dynamics och B3 Core går samman. Daniel Cato leder det nya bolaget. Länk.

MedarbetareOmniarch tillsätter Jonas Jutmar ny vd. Han var tidigare CCO på bolaget. Jonas efterträder Pelle Pettersson, som grundade Omniarch och som varit vd sedan 2018. Länk.

Born Digital presenterar Jimmie Carling som Executive Partner. Han var tidigare COO & Partner på QGroup och har även en bakgrund inom Ework Group. Länk.

HiQ stärker verksamheten med säkerhetsprofilen Pernilla Rönn. Hon rekryteras till rollen som Head of Cybersecurity. Pernilla har en bakgrund inom Combitech och var senast vice vd på Seadot Cybersecurity. Länk.

Hifab utser Johan Lakfors till ny CFO. Han har arbetat på bolaget sedan november 2020, senast i rollen som ekonomichef.
Johan kommer även fortsatt vara en del av ledningsgruppen. Länk.

Implema meddelar att Daniel Falk blir vice vd, en nyinrättad post på bolaget. Daniel har varit på företaget i fem år och är chef för affärsområdet Business Solutions and Advisory. Länk.

Iver rekryterar Claus Rydkjær som ny CCO och medlem i koncernledningen. Claus har tidigare varit vd på Capgemini Danmark och COO på Capgemini Nordic. Han har även ett förflutet på företag som BCG, Accenture och Microsoft. Länk.

Utmärkelser

Omegapoints medarbetare Danny Langlois tilldelas utmärkelsen inriver’s 2023 Community Ambassador of the Year. Länk.

Implema har tillsammans med kunden StepLock gått till final, som en av tre finalister till utmärkelsen ”Årets Affärssystemprojekt 2023/2024”. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Tyréns
ingår ett samarbete med Siemens för att främja hållbar samhällsutveckling. Inom ramen för partnerskapet blir Tyréns en del av den digitala plattformen Siemens Xcelerator. Länk.

Avtal

Redpill Linpro ingår ett nytt avtal med Västra Götalandsregionen (VGR) avseende förvaltning, underhåll och vidareutveckling av affärsplattformen Alfresco. Avtalet är på 2 + 3 år och värt 25 MSEK. Länk.

Rejlers tecknar avtal med Huddinge Samhällsfastigheter för den första fasen av ett planerat storskaligt energiprojekt. Länk.

AFRY ingår ramavtal med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Uppdraget omfattar IT/OT expertstöd, it-säkerhetsspecialister, moderna ICT-nät samt systemadministration it-säkerhet. Länk.

SolidX har tecknat ramavtal med SvealandstrafikenTotalt är det fem anbudsområden inom IT-konsulttjänster som gäller i 2 år med option på totalt 8 år. Det totala ramavtalet är värt 15 MSEK. Länk.

Övrigt

Outsourcing-marknaden växer – mega-affärerna blir fler.Länk.

Nu är det it-köparnas marknad: ”De som säljer volym tar extra mycket stryk”. (Gratis registrering krävs). Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Att vända ett bolag

Det var inte självklart att jag skulle tacka ja till rollen som vd för IT-Totalhösten 2021. Även fast jag hade jobbat länge i it-branschen var it-infrastruktur och cybersäkerhet inte mina trumfkort. Och att bolaget hade det riktigt tufft visste jag eftersom jag satt i styrelsen. 

Då bestod IT-Total av 105 medarbetare och omsatte 285 miljoner kronor, med en skral och krympande lönsamhet. Att vända bolaget skulle kräva sjukt mycket energi. Nu två år senare är IT-Total ett tryggt och växande bolag med kraftig lönsamhetstillväxt.

Läs mer.

🎙️ Konsultpodden live i Västerås om energi och bolagsbyggande med Niclas Sigholm

Konsultpodden åkte förra veckan till Västerås – Sveriges energihuvudstad med ett vibrerande näringsliv, inte minst inom energisektorn. Och det blev ett energifyllt samtal, minst sagt!
Gästar gjorde Niclas Sigholm, energigurun som även byggt upp konsultbolaget Sigholm, som han själv vill jobba på fram till pensionen. Det är ett bolag utan mellanchefer där konsulten själv behöver ta ansvar för sina målkonflikter. De satsar framför allt på juniora formbara konsulter.

Läs mer.

💻 Webbinar: How Will AI Impact the Consulting Industry?

👉 The Rise of the Hybrid Consultant and Managing Your Consultancy in the Age of AI.

AI is set to disrupt consulting – embrace the change or get left behind!

Läs mer och anmäl dig gratis!

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev