Konkurrensen om konsultuppdrag är ofta hård och den lär knappast minska framöver. När många aspirerar på samma uppdrag gäller det att sticka ut från konkurrenterna och vara väl förberedd inför en kommande intervju.
Det är en sak att ha ett bra cv, det har troligtvis resulterat i att du har kallats till intervju. Men att ta tillvara på tillfället och göra ett gott intryck är oftast ännu viktigare. Det är på intervjun du kan göra skillnad och lämna ett bra avtryck, så bra att uppdraget blir ditt.
Jag tränar konsulter att vässa sig och sätta sin storyline för att kunna vara sitt bästa jag under en intervju. Jag har studerat beteendevetenskap samt psykologi och bygger mitt koncept på att själv vara relevant när jag hjälper konsulterna, vilket många uppskattar.
Att säga ”nu ska vi träna, berätta hur du lägger upp din story” tror jag varken är inspirerande eller särskilt givande. Att däremot få höra någon annan presentera sin storyline skapar nya tankar och idéer.
Vanligtvis har kandidaten inför ett intervjutillfälle läst på om företaget och den som ska intervjua. Det de däremot ofta missar är att träna på vad de vill lyfta fram om sig själv. Och hur ska de formulera sig på ett tydligt sätt? Med andra ord, hur ska de presentera sig på bästa sätt så att de står ut bland konkurrenterna?
Vi inleder med en dialog om hur kandidaten ser på intervjuer, om konsulten är bekväm med situationen eller om det bara känns jobbigt. Alla har olika erfarenheter och förmågor.
För att bli relevant för konsulterna, som oftast är väldigt seniora, hjälper jag dem att skapa en bra bild av vad de gjort tidigare, vilka erfarenheter de har samt vilket värde de kan tillföra på uppdraget. På så sätt skapas en heltäckande karta över konsultens erfarenheter och kompetenser.
Därefter presenterar jag konsulten. Personen lyssnar och känner in om detta är relevant och om jag fångat personen rätt.
Jag ber den jag hjälper att ta tid. En storyline ska vara mellan tre till fyra minuter. Inte mer. Tiden i sig är inte det viktigaste men det gäller att tydligt påvisa att kan jag, som inte känner konsulten, klara av att presentera denna utifrån den intervju jag gjort på cirka 30 minuter. Då kan personen enkelt förstå hur hen själv kan framställa sig.
Jag är noga med att påtala att detta ska ses som en inspiration till hur de kan presentera sig själv. Ofta blir reaktionerna, ”det där har jag aldrig tänkt på att det är värt att nämna” eller ”vad klokt att lyfta fram det i det sammanhanget.”
Många frågar om de kan få spela in mig när jag kör deras pitch och vill fota av den skiss jag gjort på tavlan om dem, så de kan öva hemma och skapa sin egen utifrån hur jag la upp det.
Som alltid är det viktigt att skapa en story om sig själv med sina egna ordval. Det är viktigt att komma ihåg att detta är just en idé om hur du kan göra.
Att presentationen ska vara på max fyra minuter beror på att många tenderar att bli väldigt långrandiga när de ska berätta om sig själva. De får inte fram det som är av värde, eller så framträder det inte tillräckligt tydligt. Har du kontroll över en kort pitch går det alltid att utveckla den. Däremot är det svårt att hålla det kortfattat, tydligt och få en slagkraftig pitch om du är utsvävande från början.
Vi går även igenom tänkbara scenarier. Jag ger exempel på ”jobbiga frågor” eller frågor som inte ens är relevanta (de som intervjuar är inte alltid bra på att intervjua). Vi går igenom hur det kan hanteras samt hur kandidaten bibehåller kontrollen under ett intervjusamtal.
För att tydligt sätta detta i ett sammanhang genomförs ett uppskattat inslag som handlar om att vi kör ett intervjuscenario där konsulten får agera intervjuare och jag blir intervjuad. Jag ser till att minst två stycken intervjuar mig. Jag ber dem att vara extremt röriga och på gränsen till oförskämda, avbryta varandra och mig, ja bete sig så som vissa intervjuare ibland kan vara.
Syftet med detta är att överdriva ytterligheterna. Det finns inget värde i att träna när det bara är trevligt och behagligt.
Här får konsulterna chans att ta ut svängarna samtidigt som de kan ta upp de frågor eller uppträdanden de själva har erfarenhet av och som de upplevt utmanande att hantera. Jag visar hur de med god retorik kan hantera att de dels är i numerärt underläge men även hur de kan tackla knepiga situationer.
Det blir också tydligt hur stor glädje de har av den storyline de gjort, hur de enkelt kan styra tillbaka samtalet och sitt eget fokus mot denna. De slipper hamna i lägen där de kommer av banan och inte blir relevant.
Efter rollspelet reflekterar vi och talar om vad de fångat upp eller rätar ut eventuella frågetecken.
Många konsulters feedback efter sina intervjuer med min förberedande genomgång har varit; ”jag hade bra svar och kunde äga samtalet hela vägen utan att hamna i några fallgropar”
Det handlar om att du har sorterat och prioriterat vad du anser är relevant information för just det uppdraget du söker. Har du denna bild klar för dig och gjort din storyline, som du också tränat på att muntligt presentera, blir det enkelt att hantera följd- och fördjupningsfrågor.
Det är just det vi vill bidra med, att konsulterna känner sig trygga inför intervjutillfället. Att sedan vända på rollerna och visa konsulterna att istället för att bli ”förhörd” och att de ska träna inför varandra eller mig visar jag hur de kan göra. Det är nyckeln till framgång.
Med stor portion inspiration och handfasta tips samt en härlig aha-känsla går du sedan ut, levererar och kammar hem uppdraget.
Gästbloggare - Karin Karlström, konsultchef B3 Consulting
Gästbloggare - Karin Karlström, konsultchef B3 Consulting
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult