Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Då delas Tietoevry i två bolag

Hej!

Vi fortsätter rapportperioden även denna vecka. Många har haft ett tufft sista kvartal med lägre beläggningsgrader. Men det är en fortsatt diversifierad marknad och bolagen tycks snabbt ha anpassat sig för att bibehålla marginalerna.

Missade du live-podden i Linköping med Lena Miranda i veckan? Lugn, podden går att se i efterhand på Youtube eller helt enkelt genom att lyssna i din podd-app.

”Four strategies to reducing bench time of consultants​.” Consultancy.org intervjuar undertecknad om hur man kan minska bänktiden i sitt konsultföretag.

Allt gott,
/Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com

Rapporter

Tietoevrys omsättning sjönk med 2,0 procent. Den organiska tillväxten, justerad för valutaeffekter, var positiv om 1 procent. Rörelsemarginalen landade på 11,2 (13,4) procent. För helåret sjönk omsättningen med 2,6 procent och rörelsemarginalen landade på 9,0 (9,1) procent. Bolaget ser en svagare efterfrågan och förväntar en organisk tillväxt om 0-3 procent under 2024. Länk.

Avensias omsättning sjönk med 3,4 procent under det fjärde kvartalet. Rörelsemarginalen hamnade på 2,1 (-19,7) procent. För helåret minskade omsättning med 4,1 procent. Rörelsemarginalen blev negativ om -0,8 (-3,0) procent. E-handeln har fallit kraftigt under året samtidigt som beläggningen legat lägre än normalt men är dock förbättrad jämfört med tidigare. Länk.

B3 Consulting Groups omsättning sjönk med 11,6 procent under Q4. Rörelsemarginalen sjönk till 4,5 (11,9) procent. För hela 2023 minskade omsättningen med 0,6 procent och rörelsemarginalen hamnade på 7,5 (12,0) procent. Flera av dottebolagen har haft låg debiteringsgrad samtidigt som ett av bolagen, B3 Grit, har avvecklats. Bolaget har även sysselsatt färre underkonsulter. Länk.

Hifab växte med 3,5 procent under Q4, med en rörelsemarginal som ökade till 7,1 (2,5) procent. För helåret växte bolaget med 4,2 procent och rörelsemarginalen stärktes till 5,2 (1,5) procent. Den svenska verksamheten växte organiskt med 8,3 procent samtidigt som utlandsverksamheten minskade och ändrade fokus mot Finland och energisektorn. Länk.

Prevas växte med 2,5 procent under kvartalet, med en rörelsemarginal om 10,6 (13,0) procent. På helåret blev tillväxten 12,0 procent och rörelsemarginalen 11,0 (12,0) procent. Beläggningen är lägre än föregående år. Marknaden är diversifierad men med hög efterfrågan inom energi, elektrifiering, hållbarhet, försvar, cybersäkerhet och inbyggda system. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Tietoevrys styrelse har nu beslutat om separeringen av Tietoevry Banking. Planen är att bolaget ska särnoteras på börsen från 1:a juli 2024. Bolaget tittar även på möjligheten att sälja Tietoevry Banking. Länk.

Sigma Technology Group expanderar med sitt nya dotterbolag Sigma Technology Elevate, beläget i Oslo. Satsningen leds av vd:n Egil Svindal Fernando. Länk.

Ascension Consulting är ett nytt managementkonsultbolag som leds av medgrundarna Erik Cedergren, Linus Holmgren och Ranjith Engu. Länk.

B3 Consulting Group intensifierar inlärning och tillämpning av generativ AI genom utbildning för medarbetarna. De startar även ett ledarutvecklingsprogram med fokus på AI. Länk.

Medarbetare

Tyréns rekryterar Anders Fryksdahl, som närmast kommer från Sweco. Anders ansvarar för nya och befintliga uppdrag inom elkraftsområdet. Länk.

Bjerking skapar ett team inriktat på bergteknik och tunnlar. Amanda Bergman anslöt i september. Cátia Matos, senior tunnelingenjör från Ramboll, stärker också teamet. Där ingår även Nils Ceder, uppdragsledare och geolog som närmast kommer från SwecoLänk.

Softronic presenterar Carl Fransson som ny områdeschef för Business Relations Partner medan Patrik Wolf tillträder som sälj- och affärsutvecklare. Länk.

Avalon Innovation har befordrat Helene Högberg som ny koncernchef och vd. Länk

Rebtech, Data & Analytics tillsätter Martin Krona som ny säljchef. Martin har lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling från roller som coach, utbildare och i ledande positioner inom konsultbolag. Länk.


Utmärkelser/Certifieringar

Eeze Consulting och Digitalenta tävlar om priset som Årets Rekryteringsföretag – Upp till 19 anställda. Medan Frida Åström från Afry återfinns i kategorin Årets HR-chef  och Susanne Hjälmered från Nexer tävlar om priset som Årets ledare. Det stod klart när Recruitment Awards presenterade årets finalister. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

NOX Consulting och Tele2 Företag skapar tillsammans tjänster som ska underlätta företagens omställningsarbete för hållbar it. Länk.

IT-TOTAL samarbetar med Logpoint för att erbjuda en SOC-lösning för små och medelstora organisationer. Länk.

Softronic har uppnått guldpartnerskpa med Atlassian. Länk.

Avtal

Bjerking ingår ett ramavtal med SVOA (Stockholm Vatten och Avfall) som omfattar geoteknik, markmiljöteknik samt projekteringsuppdrag. Avtalet sträcker sig fram till år 2030. Länk.

Sweco tilldelas ett projekt för utformning av storskaligt sjukhuskomplex i södra Luxemburg. Sjukhuset ska vara i drift 2033. Kunden är Centre Hospitalier Emile Mayrisch (CHEM). Länk.

Rejlers hjälper Spinnova med framtagning av ett processdesignpaket. Det förberedande arbetet väntas ske under första halvåret 2024. Länk.

Bjerking får ett nytt uppdrag via MABAC för Swedavia gällande mätarbete i samband med projektering och byte av förbindelsegångar på Arlanda. Länk.

Norconsult Sverige ingår ett ramavtal med Umeå kommun. Det tvååriga avtalet omfattar trafikutredning och trafikanalys. Länk.

Softronic utvecklar ett nytt, molnbaserat verksamhetssystem åt IOT-bolaget Facility Labs. Länk.

COWI ingår treårigt ramavtal med Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning. Avtalet är värt upp till 28 MSEK och omfattar konstruktion samt geotekniska undersökningar till om- och nybyggnationer. Länk.

Övrigt

Four strategies to reducing bench time of consultants. Länk.

Tietoevry efter attacken: Inga brister i vår it-säkerhet. Länk.

Tietoevry avslöjar notan för hackerattacken. Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Cinode reviews sourced by G2

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Konsultpodden live i Linköping om innovation och entreprenörskap

Linköping är en av de orter i Sverige som går allra starkast. Dessutom har de en företagskultur med fokus på innovation. Varför lyckas de just i Linköping? Konsultpodden kommer till Goto 10 för en live-podd med efterföljande panelsamtal.

Läs mer.

Guide: Effektiva strategier för att minska “bänken” i ditt konsultföretag under utmanande tider.

Ladda ner guiden för att lära dig hur du hanterar och undviker ’bänken’ i din konsultverksamhet, inklusive;

✅ Förstå din “bänk” nu och framåt
✅ Strategisk beläggningsplanering
✅ Kundrelationer och att nyttja all er säljkraft
✅ Flexibla leveranser och instegstjänster
✅ Varför förlorar ni affärer?
✅ Så nyttjar du “bänktiden” och håller uppe moralen
✅ När ni behöver genomföra nedskärningar

Ladda ner guiden gratis

Konsultåret 2023 summerat i 14 topp 5-listor

De svenska konsultföretagen har haft ett utmanande år men med stora skillnader beroende på bransch. Samtidigt har det som vanligt hänt många spännande saker. Blicka tillbaka på året som gått när Cinode sammanställer de viktigaste händelserna i 14 fullspäckade topplistor. 

Läs mer.

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev