För mig är det självklart att alla borde arbeta strategiskt med sitt varumärke – både företag och människor. Vi kan börja med att slå fast att alla har ett varumärke – eller rykte om man hellre vill kalla det så. Kanske tycker du att uttrycket personligt varumärke känns lite krystat, i ärlighetens namn tycker jag det också. Det kan upplevas som artificiellt och påklistrat – vi människor är förstås mer komplexa än så.
Men ditt varumärke (jag fortsätter att kalla det så eftersom det inte finns något bra alternativ) är summan av din kommunikation, ditt beteende, dina kunskaper, styrkor, åsikter och värderingar. Det är alltså hela upplevelsen av att ha med dig att göra. Det handlar om din integritet, autenticitet och vad du står för.
Ditt varumärke handlar om hur andra uppfattar dig, inte vem du själv tycker att du är, dessvärre. Visst vore det betydligt enklare om du själv kunde bestämma hur andra ska uppfatta dig. Personer med starka varumärken vill alla jobba med och för. Det är dem som folk lyssnar på, de upplevs ofta som experter och de får de roligaste uppdragen (och oftast bäst betalt). Det är dem som kunder och kollegor har mest förtroende för.
Jag inser att det i dagens extrema krissituation, med en ekonomi och arbetsmarknad i fritt fall, kan kännas ytligt att prata om varumärke. Men jag vågar påstå att det är precis tvärtom – det är nu som värdet av ett starkt varumärke blir tydligt. Och har du inte gjort det förr är det hög tid att tänka över vem du är, vad du tror på och vad du vill framöver. Att ta kontroll över hur du uppfattas av andra och jobba med ditt varumärke är förmodligen den bästa investeringen du kan göra just nu, inte minst om du är konsult. Eller chef för den delen, eller entreprenör. Eller företagare, eller … ja, you get the point.
Efter att ha besökt många olika företag inom en mängd branscher och arbetat med de här frågorna, vill jag dela med mig av lite tips som jag hoppas kan vara till nytta när du funderar över ditt varumärke.
Din erfarenhet, dina kunskaper och dina styrkor är förstås viktiga, men minst lika viktigt är att fundera över dina värderingar och vad du vill bidra till. Starka varumärken står för något och vill göra skillnad. Det behöver inte vara något kontroversiellt eller handla om att rädda världen, men som konsult kanske du har åsikter om framtiden i din bransch eller synpunkter på hur något kan förändras? De flesta av oss vill bidra till något som känns meningsfullt och har du formulerat för dig själv vad som är viktigt för dig är det lättare att hamna rätt – och med rätt menar jag tillsammans med andra som vill samma sak.
En god självbild utgör grunden för ett starkt varumärke, och i det ingår att förstå hur du uppfattas av andra. Du behöver ärlig input. Be om feedback från personer du litar på och som vill dig väl. Vi har alla våra tillkortakommanden. Det är förstås helt ok – ingen är perfekt. Det handlar snarare om att få koll på vad som kan sätta käppar i hjulet för dig. Fokusera på dina styrkor men ha samtidigt koll på dina svagheter. På så sätt kan du hantera, utveckla eller ignorera dem, beroende på hur viktiga de är för det arbete du har och det du vill framåt.
Väldigt många är obekväma med tanken på att sälja sig själva. Vissa upplever det som fult eller skrytsamt. Och ju mer vi tänker ”sälj” desto mer låser det sig. Då är det lätt att bli otydlig, luddig och därmed svår att ta ställning till. Lösningen är enkel: sluta tänk sälj! Se det istället som att du underlättar för andra att förstå vem du är. Tänk att du ska bli tydlig och köpbar – lätt att fatta beslut om. Vad kan du bidra med? Vilket värde skapar du? Vad är grejen med dig? Framgår det inte tydligt är risken stor att du glöms bort i samma sekund om du vänder ryggen till.
Det här är ju att sparka in öppna dörrar i dessa tider – men omvärlden förändras och du behöver hänga med för att vara relevant och intressant för alla som ska fatta beslut om dig. Att hålla koll på vad som händer i branschen, inom sitt område och omvärlden i stort är oerhört viktigt. Det låter enkelt men många missar detta. Du behöver också se till att du utvecklas hela tiden. Det du lärde dig igår kanske inte är relevant idag. Du behöver visa att du har koll – om du inte upplevs som kompetent hamnar du snabbt utanför radarn. Har du det som krävs för att vara aktuell? Känner sig folk trygga med att anlita dig?
Du måste såklart ”walk the talk” – eftersom ditt varumärke måste vara autentiskt. Det är lättare sagt än gjort ibland, men det är helt avgörande. Det handlar om förtroendekapital – du kan inte säga en sak och göra en annan. Vi vill veta att vi kan räkna med dig och att du levererar det vi förväntar oss. Varumärke handlar om förväntningar, ett löfte som ständigt måste infrias.
Tyvärr kommer ingenting att hända bara för att du vet allt det här. Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja jobba. Gör en PR-plan för ditt eget varumärke. Här krävs det ett visst mått av disciplin. Men om du är beredd på att lägga ner tid och kraft på ditt varumärke kommer det att göra skillnad.
• Vilka ska du kommunicera med? Dina intressenter är alla dem som på ett eller annat sätt har betydelse för din karriär – kunder, uppdragsgivare, samarbetspartners. En del av dem finns redan i ditt nätverk medan andra är personer som du sannolikt gärna skulle vilja ha kontakt med. Vilka borde veta vem du är?
• Vad ska du kommunicera? Alla starka varumärken står för något. Det betyder inte att du måste ha åsikter om allt och inget, tvärtom. Men du har säkert något område du brinner lite extra för, en fråga du är speciellt engagerad i och är beredd att stå upp för samt driva. Du behöver ha något att säga.
• Digitala kanaler och sociala nätverk: Vilka ska du finnas på? Vad är ditt huvudsyfte med att finnas där, vad ska du kommunicera och hur ofta? Finns dina intressenter på Linkedin, Twitter eller Instagram? I vilka branschforum, nyhetsbrev eller bloggar behöver du synas?
• Relationsbyggande aktiviteter: Vilka relationer behöver du bygga, vårda och underhålla? Tänk både på nätet och IRL. Finns det nätverk du skulle vilja vara med i?
• Utgå från dina förmågor: Välj aktiviteter som passar dina egna förmågor, intressen och drivkrafter. Gillar du att skriva eller prata? För vissa passar det bättre att skriva artiklar, rapporter, white papers eller inlägg i sociala medier, medan andra hellre föreläser, spelar in filmklipp eller poddar. Gör det som passar dig bäst, du behöver inte göra allt.
• Vässa din kommunikation: Behöver du bli en bättre kommunikatör? Behöver du få bättre koll på hur sociala medier funkar eller vill du bli en säkrare talare? Ta hjälp om du behöver, utan kommunikation, inget varumärke!
”Brand is not fluff. Your brand is your fingerprint. You leave it behind on everything you touch, and you don’t exist without it.”*
Citatet är tyvärr inte mitt, men jag gillar det verkligen. Att jobba med ditt varumärke är så långt ifrån fluff du kan komma. Det handlar om att öka inflytandet och förmågan att påverka, vara trovärdig samt relevant och det viktigast av allt, det handlar om vilken nytta du gör för andra, vilket värde du skapar. Det är helt enkelt personlig utveckling kombinerat med en väl genomtänkt varumärkesstrategi, en dos retorik och massor med sunt förnuft.
Gästbloggare - Kristina Bexelius, kommunikationsstrateg och delägare i varumärkesbyrån InnerBrand
Gästbloggare - Kristina Bexelius, kommunikationsstrateg och delägare i varumärkesbyrån InnerBrand
jan 14 2025 · Konsult
jan 10 2025 · Konsult, Okategoriserad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult