För många konsultföretag är det svårt att växa organiskt. Det blir naturligt med förvärv av kompletterande bolag för att utöka kapaciteten eller bredda tjänsteerbjudanden.
I konsultbranschen är den viktigaste tillgången medarbetarnas kompetens, relationer och erfarenhet. Ofta förbises dock detta. Trots att det är just dessa faktorer som ska ge bästa förutsättningar att leverera önskade värden av förvärvet.
Det är lätt att vid förvärv fokusera på balansräkningens tillgångar och inte tillräckligt uppmärksamma människor och relationer inom organisationer. Varför är det så? Därför att vi är vana vid att göra på samma sätt som vi alltid har gjort, men problemet är att då kommer vi få det vi alltid har fått, det vill säga misslyckade värderealiseringar av förvärv.
Tänk dig istället att kunna analysera relationer, nätverk och samverkan i organisationen på samma sätt som du värderar andra tillgångar – och ha de insikter som behövs för att effektivt integrera medarbetarna. Från studier av exempelvis McKinsey ser vi att företag som lyckas med integration av medarbetare har ett aktievärde som är 6 till 12 procent högre än de som inte lyckas.
Ett av de skäl som anges till varför förvärv och fusioner misslyckas är kultur. Medan kultur verkligen är något varje företag har, är min uppfattning att det inte är orsaken till varför integrationen misslyckas. Jag ser kultur mer som en term vi använder för att definiera vad vi inte kan förklara på ett bättre sätt då det snarare är en konsekvens.
Ett problem är att organisationer kan liknas med ett isberg. Ovan vattenytan finns formella strukturer som organisationsschema, processer, balansräkning, resultaträkning etc. Under vattenytan finns nätverk, samverkan, informella ledare, go to-experter, förtroende, isolerade öar och flaskhalsar.
Vi tror att det verkliga problemet ligger i samverkan vid sammanslagningen av de två organisationerna, här behövs bättre beslutsunderlag och insikter för att lyckas med integrationen.
När integrationsarbetet planeras och genomförs saknas ofta insikt och fakta kring hur isberget ser ut. Utan fakta finns det risk att fel personer involveras i integrationen. Kritiska integrationsgap missas eller så blir nyckelpersoner förbisedda vilket leder till att de slutar eller att expertgrupper inte integreras effektivt.
För att realisera investeringens värde bygger det ofta på medarbetares förmåga till samverkan. Idag används väldigt lite statistik och data över medarbetarnas samverkan i organisationen. Utan fakta finns det risk att viktiga insikter inte lyfts fram med resultatet att önskade effekter uteblir.
Kaptenen kan inte styra skutan med ögonbindel eller utan kunskap om kundteamens samverkan. Risken är också att experterna inte utbyter kunskap med varandra eller att konsulterna som drar in mest intäkter inte blir tillräckligt involverade utan blir ”isolerade öar” med konsekvensen att de slutar.
För att etablera integrationen behövs:
Vi rekommendera att börja mäta ett Integrationsindex som tar hänsyn till dessa faktorer och som ger insikt i om integrationen går i rätt riktning. Integrationsindex är baserat på etablerad teori om sociala nätverk som anpassats till organisationer och är ett nyckeltal som mäter ”people integration”.
I ett affärsklimat under stor förändring behöver ledare nya instrument för att kunna skapa förutsättningar så att medarbetare kan agera som ett integrerat team.
Det behövs mer fakta och statistik på hur organisationen ser ut under vattenytan (isberget) för att lyckas med realisering av värdena vid förvärv. Att gå från tyckande till vetande och med hårda fakta belysa samarbetsmönster som tidigare inte är kända blir en framgångsfaktor.
Gästbloggare - Thomas Petersen, Wexxa
Gästbloggare - Thomas Petersen, Wexxa
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult