Jag kom över en gammal, men väldigt intressant, artikel av forskaren Roger Svensson som efter IT kraschen 2001 tog upp frågan om konsultbolag bör börsnoteras eller inte?
Frågan känns dock fortfarande i högsta grad aktuell. Därför vill jag gärna dela med mig av artikelns intressanta aspekter och slutsatser;
Kapitalet i ett konsultbolag består nästan enbart av humankapitalet – konsulterna själva. Genom ”knowledge management” det vill säga kunskapsspridning inom konsultbolaget, dokumentation samt skapande av databaser kan en viss mån av beroendet lindras.
Starka förtroendeband finns mellan konsultköparen och konsultsäljaren, vilket gör att samma konsult väljs upprepade gånger. Detta beror på att det är extremt svårt för en köpare att veta vad hen verkligen köper. Kanske kan vidareutveckling av konsultprofiler samt analys av professionella rykten göra det enklare i framtiden.
Eftersom konsulten på bolagen både har kontroll över humankapitalet samt även kundstocken (konsultköparen väljer till största del konsulten och inte bolaget) så behöver konsultbolaget locka med höga löner, bonusar, förmåner alternativt optionsprogram. Konsultbolagen är därför ofta personalägda.
Om ett konsultbolag upplevs vara intressant eller inte för externa investerare beror i vilken utsträckning företaget eller de anställda har kontroll över produkten och varumärket. För konsultbolaget gäller det att ha ett strukturkapital, exempelvis genom stark ”knowledge management”. Det krävs också ett starkt varumärke för att ta kontroll över kundstocken – jämför med en fotbollssupporter (kundstock) som inte byter favoritlag när en spelare byter klubb. Ett annat sätt är att försöka standardisera de konsulttjänster som säljs.
Börsnoterade konsultbolag har generellt lägre vinstmarginaler än onoterade. En förklaring är att onoterade bolag ägs i större utsträckning av personalen, som då tar ut lägre lön och högre utdelning vilket är gynnsamt skattemässigt. En annan är att vid notering behövs dyra optionsprogram för att hålla kvar personalen.
Börsnoterade konsultbolag har högre personalomsättning än onoterade bolag. Ofta på grund av att det då inte finns ett partnerskapsprogram.
Förvärv av konsultbolag leder ofta till risk för kultur och strukturkrockar och risken är att personalen slutar. Stordriftsfördelarna är mycket små och möjligheten till högre vinstmarginaler är därmed också små i och med förvärv. De konsultbolag som har lyckats med förvärv har strategin att erbjuda partnerskap till nyckelpersoner i det förvärvade bolaget.
Att börsnotera konsultbolag eller att köpa aktier i konsultbolag som extern investerare rekommenderas ej. Roger kommer fram till slutsatsen att, ”Huvudsyftet med en börsnotering av rena konsultbolag tycks vara att berika grundarna och personalen på aktieägarnas bekostnad”. De andra argumenten om ökad rekrytering eller bättre möjlighet till förvärv faller då personalomsättningen ökar och det är svårt och tidskrävande att integrera de nya delarna. Dessutom bör intresset vara lågt från externa investerare när marginalerna är låga och risken hög att expertisen (humankapitalet) försvinner tillsammans med kundstocken.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult