Att våga starta eget företag mitt i en lågkonjunktur kan verka både dumdristig och genialisk, beroende på hur man ser på det.
Det finns såväl för- som nackdelar med att starta under en sviktande marknad. Lågkonjunkturer kan erbjuda unika möjligheter att etablera ett framgångsrikt och stabilt företag, som är rustat att stå emot ekonomiska svängningar genom att redan från start ha beredskapsplaner på plats. Lågkonjunkturer kan också anses som bra tider för innovation och kreativitet.
Tänk kreativt kring hur ditt företag kan lösa nya problem eller tillgodose nya behov som uppstår under dessa tider. Det finns en rad olika framgångsrika bolag som startat just i lågkonjunktur. När konkurserna ökar och stora bolag kämpar med höga fasta kostnader öppnar det upp möjligheter för andra aktörer att etablera sig på marknaden. Oftast har dessa företag också en annan twist än de bolag som är på marknaden idag, eftersom man utgår från dagens förväntningar, marknad, behov och efterfrågan.
I detta blogginlägg delar jag med mig av några tips till dig som funderar på att starta eget bolag under lågkonjunktur eller på en marknad som inte riktigt hunnit återhämta sig.
Börja med att göra en grundlig affärsplan. Finns det en marknad för den produkt eller tjänst som du planerar? Låt den vara aktuell under just en lågkonjunktur och erbjud lösningar/produkter som kan kostnadsbespara hos kund på kort- eller långsikt.
Glöm inte att göra marknad- och konkurrensanalys. En lågkonjunktur kan förändra kundbeteenden, därför är det viktigt att ha aktuell och relevant marknadsinformation.
Tänk dock på att en affärsplan är just en plan. Fastna inte med att planera ditt bolag för mycket utan arbeta agilt. Det kommer att dyka upp oförutsedda saker som du behöver agera snabbt på och som inte var med i din ursprungliga plan. Var flexibel när det gäller att anpassa din affärsmodell, tjänster eller produkter i takt med att marknaden förändras. Dessutom är det helt avgörande att våga agera snabbt, fatta beslut och omsätta dem i handling för att möta nya förutsättningar och möjligheter.
Hur mycket pengar behöver du för att starta eget bolag? Gör en ordentlig budget och räkna med risker. Var noga med dina kostnader. Börja i liten skala och fokusera på att hålla dina kostnader låga. Det kan innebära att du exempelvis arbetar hemifrån, outsourcar vissa tjänster så att du kan fokusera på din kärnverksamhet samt använder begagnad eller befintliga utrustning.
Det kan också vara tuffare att säkra finansiering under en lågkonjunktur. Ha en grundad affärsplan och var förberedd på att du kanske måste använda alternativa finansieringskällor som angel investors eller crowdfunding. Din budget för företaget ska ha realistiska mål men sätt dem inte för lågt. Budgetmålen ska vara utmanande, det är då du presterar på topp.
Utforma en genomtänkt strategi och en plan B om det skulle uppstå kritiska aspekter. På så vis är du förberedd på osäkerhet och potentiella risker.
Att driva ett nytt företag kan kännas ensamt. Därför är det avgörande att tidigt bygga upp ett starkt och kunnigt nätverk. Ett nätverk fungerar som en trygg plats där du kan dela företagets utmaningar, testa idéer och ställa frågor. Här kan du både ge och ta emot värdefulla råd och feedback, samtidigt som du får ny energi och inspiration.
Idag finns det många etablerade nätverk och erfarna coacher att ansluta sig till. Givetvis kan du också skapa ditt eget nätverk tillsammans med andra, där era olika kompetenser kompletterar och stärker varandra.
Det tar tid att bygga en stabil plattform och ett hållbart företag, så var realistisk i din tidsuppskattning. Det gäller även den ekonomiska biten. Det kan ta lång tid innan du kan ta ut en lön. Planera för det i förväg och försök i möjligaste mån att hålla nere de kostnader som inte är av yttersta vikt.
Att starta bolag är som sagt något som tar tid, vilket både du och din omgivning måste vara medvetna om. Involverar gärna vänner eller någon i din familj i det nya företaget. Din närmaste krets måste ha förståelse och acceptera vad som krävs av alla under verksamhetens uppstart och verksamhet.
Glöm inte bort dig själv, även om det är otroligt mycket att göra när du startar ett bolag är träning, mat och återhämtning viktigt för att du skall kunna prestera på topp och orka i längden.
Det är avgörande att ha en stark digital närvaro för att nå ut med din tjänst, produkt eller ditt budskap. Satsa på en genomtänkt onlinestrategi och bygg en professionell webbsida. Nätverka aktivt och var synlig på relevanta sociala plattformar, som LinkedIn, där ditt budskap når rätt målgrupp.
Informera ditt nätverk om din nya satsning – många vill gärna stödja och hjälpa dig när du tar steget att starta eget. Använd dig gärna av ditt nätverk för att knyta fler värdefulla kontakter och på så vis vidga ditt kontaktnät.
Erbjud utmärkt service och det lilla extra till dina kunder – det kan vara det som särskiljer ditt företag från konkurrenterna, särskilt under en lågkonjunktur när kunderna är mer selektiva med sina utgifter.
Personliga relationer, närvaro, snabb återkoppling och att förstå kunden betyder mycket.
Tänk långsiktigt när du bygger ditt bolag. Skapa en tydlig vision och mål för ditt företag där du planerar för tillväxt och framgång, inte bara under lågkonjunkturen utan även efter.
Om du har läst så här långt kanske du har en affärsidé som du går och funderar över? I så fall önskar jag dig all lycka till med ditt företagande. Tänk på att möjligheterna för fler innovativa idéer skapas nu och att det historiskt finns många spännande bolag som startat just under en lågkonjunktur!
Gästbloggare - Tanja Cronqvist, Business Leader på DZLY
Gästbloggare - Tanja Cronqvist, Business Leader på DZLY
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult