Rollen som konsultchef är utmanande, lärorik och spännande. Men för att lyckas krävs både erfarenhet, lyhördhet och ett prestigelöst förhållningssätt.
Ledarskap ser olika ut på olika arbetsplatser. Som chef har du ofta stora möjligheter att påverka arbetsplatsen och hur den drivs. Samtidigt måste du vara öppen för nya lärdomar och lyckas bygga upp en starkt förtroende bland dina medarbetare. Och just som chef på ett konsultbolag handlar det många gånger om att leda på distans, kanske samtidigt som du själv är ute på konsultuppdrag eller agerar säljare.
En god start innebär att bygga en bra relation till medarbetarna och förankra dina idéer väl hos dem. Var tydlig med dina värderingar samtidigt som du är öppen för att ta in ny kunskap. Som nytillträdd konsultchef måste du vara beredd på att ställas inför oväntade situationer.
I veckans avsnitt av Konsultpodden diskuterar vi just konsultchefsrollen med Jenny Visén, konsultchef på Frontit. Jenny berättar bland annat att konsulten alltid går först inom bolaget, både för konsultchefen men även hos säljarna.
Ta reda på vad som är viktigt för varje konsult. Därför är det viktigt att lära känna sina medarbetare.
Jenny ger också handfasta tips, som att inte var rädd för att få skit under naglarna. Var intresserad av det du arbetar med och stå på konsultens sida.
Ha kontinuerlig uppföljning med dina medarbetare. Vad är syftet med uppföljningen och vilka förhoppningar har medarbetarna på uppföljningen?
Oavsett om du själv säljer eller inte är en av konsultchefens viktigaste uppdrag att hitta intressanta och utmanande (självklart även lönsamma) uppdrag till konsulten. Här gäller det att lyssna på vad vill konsulten. Vad är hens drömuppdrag? Genom digitala verktyg som har koll på kompetens, uppdrag och tillgänglighet förenklas arbetet avsevärt som konsultchef.
Om ni vill uppfylla konsultens ambitioner gäller det att ha tillräckligt med ”säljkraft” i bolaget för att kunna tacka nej till de uppdrag som inte är intressant för konsulten. Bortsett från att tillräckligt många arbetar med försäljning inom bolaget gäller det även att sätta upp system samt bygga en kultur där konsulterna också kan komma med tips på nya uppdrag. Utnyttja hela organisationens säljkraft. Ett bra exempel är XLENT som har en tydlig vision att alla är konsulter och säljare.
Lova dock aldrig för mycket eftersom det svänger väldigt fort inom branschen. Ett uppdrag kan vara aktuellt ena dagen men sedan ändras med kort varsel.
Bygg en kultur där medarbetarna ser till gruppens bästa och hjälper varandra. Ofta sitter konsulterna ute hos kunderna, därför är det viktigt att träffas fysiskt minst någon gång varje månad. Digitala verktyg blir också allt viktigare för att konsulterna ska få inblick i bolaget. Vem kan hjälpa mig i uppdraget? Var sitter mina kollegor? Vem kan vad?
Även om du är chef kan du inte vara inblandad i alla delar av verksamheten. Se till att delegera arbete till dina kollegor.
Konsultchefen ansvarar för rekrytering och att få in rätt kompetens men framförallt hitta medarbetare som passar in i gruppen och får bolaget att växa ännu mer. Attityden är oftast viktigare än förmågan och sträva efter att få in medarbetare som är duktiga på att dela med sig av kunskap och idéer så får ni gruppen att växa ytterligare.
De bästa rekryteringarna kommer oftast genom tips av medarbetarna. Det gäller också att skapa förutsättningar samt motivation så att konsulterna tipsar om nya kandidater.
Den 22:a mars har vi ett nytt seminarium – Den goda konsultchefen.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 20 2024 · Konsult