Så bygger du en organisation med gig:are

maj 4, 2017 · Konsult

Skrivet av: Pernilla Eriksson

Enligt artikeln ”Vet du vad en gig:are är? Snart kanske du också blir en av Marianne Olsson i Computer Sweden (17/1-2017) är trenden tydlig. Fler och fler väljer bort en traditionell anställning för att istället arbeta som egna företagare, frilansare eller som projektanställd. Varierande uppdrag, att få arbeta med nya organisationer och människor tros vara det som lockar.

Att dessutom kunna påverka balansen mellan privatliv och arbetsliv mer utifrån sig själv, är en dragningskraft med att vara en gig:are. Att vara anställd, ständigt upptagen och att ”jobba jämnt” är inte längre mallen.

Gig-ekonomi sedan 2000-talet

Vi på Donald Davies & Partner ligger långt fram gällande både att bygga en organisation med egna företagare och att skapa förutsättningar för samt en långsiktig och givande balans mellan arbetsliv och privatliv. Vår affärsmodell, sedan 2000, är som tagen från en samling exempel från den nya gig-ekonomin. Våra konsulter som är projektledare med fokus på verksamhetsomfattande projekt, är alla egna företagare och verkar under vårt varumärke och genom vår organisation. De beslutar själv om vilka projekt de vill ta, hur mycket och när de vill arbeta.

”Gig:aren äger sitt eget arbetliv, men ska samtidigt representera vårt varumärke”

Vår nuvarande rekryteringskampanj utgår från att de flesta idag, speciellt de som är i början av sin karriär eller mitt i livet med familj, värderar vikten av ett större utrymme för privatlivet och en tydlig gräns mellan privat- och arbetsliv. Att jobba jämnt och alltid var tillgänglig är inte längre ett tecken på framgång, snarare tvärtom. Ett utmanande arbete och trevliga kollegor är inte tillräckligt idag. Läs Cinode-artikeln Work-life balance – er konkurrensfördel? (feb 2017).

Tips när du anlitar gig:are

Vilka lärdomar har vi på Donald Davies & Partners lärt oss av att anlita egna företagare som vill styra över sitt arbetsliv, men som samtidigt ska representera och bygga vårt varumärke? Här är mina 3 viktigaste tankar och tips till dig som vill anlita gig:are:

  1. Sätt ett ramverk, men lås inte in. Avtalet är viktigt och till för att hålla en ren och sund relation. Var tydlig med skyldigheter och rättigheter. Men akta dig så du inte kväver kraften i att vara egen. Och ta inte på dig ett arbetsgivaransvar som inte finns.
  2. Dela samma värdegrund och var noga med att gig:aren har ett genuint intresse av att dela med sig till organisationen och sina ”gig-kollegor”. Detta är lika viktigt som vid en anställning.
  3. Hitta dem som vill vara egna, men ändå tillhöra. För att få en arbetsrelation som är ömsesidigt givande i en gig;organisation vill du inte anlita den som egentligen vill vara anställd, och inte heller den som blev egenföretagare för att få var helt självständig. Ett bra avtal hjälper dig att undvika svansarna i den normalfördelningskurvan.

 

Foto: Alex & Martin

Gästbloggare - Pernilla Eriksson, VD Donald Davies & Partners

Pernilla är trillingmamman och vd:n som anser att mångfald och jämställdhet inte bara ska vara en vision på ett papper. Utveckling, förändring och att göra det omöjliga möjligt är ledstjärnor i tillvaron. Pernilla har en bakgrund som kommunikationsdirektör på Sandvik Coromant, är idag VD på konsultföretaget Donald Davies & Partners och engagerad i en handfull styrelser. Hennes familjevardag går att följa på Instagramkontot @trilogins

Du kanske också gillar...

Alla inlägg