Efter sex år som vd för Stockholms Handelskammare tar Andreas Hatzigeorgiou nu över som vd för börsnoterade PE Teknik & Arkitektur med 700 medarbetare.
I en intervju med Cinode avslöjar han vad som lockade honom till bolaget och konsultbranschen samt hur de arbetar för att forma morgondagens samhälle.
Samhällsbyggnad och stadsutveckling har alltid legat Andreas varmt om hjärtat och under många år har han rört sig i gränslandet mellan näringslivet, politiken och akademin. Med avstamp i frågan hur man skapar och bygger ett hållbart och framgångsrikt samhälle bedrev han forskningsstudier, som så småningom resulterade i en doktorsexamen. Med ett brinnande intresse för innovativ och hållbar samhällsutveckling ville han ta reda på varför vissa samhällen är framgångsrika över tid.
Idag är han doktor i nationalekonomi med erfarenhet från bland annat Utrikesdepartementet. Andreas är även affilierad forskare vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH, där hans forskning undersöker aspekter av urbanisering och stadsutveckling med fokus på hållbarhet, ny teknik, infrastruktur samt digitalisering.
Under de senaste åren har han axlat rollen som vd för Handelskammaren men sedan augusti är han vd och koncernchef för PE Teknik & Arkitektur. Med samhällsbyggnad som nav i den hållbara omställningen vill han göra skillnad på riktigt – från ritning till spadtag.
– Vi har en bred palett, med fantastiska ingenjörer, arkitekter och specialister, som går från vision till handling. Våra uppdrag handlar inte bara om att bygga bostadshus eller kommersiella fastigheter. Det handlar även om att bygga en fungerande närmiljö, energiproduktion och fastighetsautomation, säger Andreas.
Idag möter samhället fler utmaningar än någonsin. Att planera och forma hållbara städer handlar om att ta hänsyn till faktorer som miljö- och klimathot, sociala orättvisor, globalisering och migration. I sin nya vd-roll strävar Andreas efter att vara en brobyggare mellan såväl civilsamhället, näringslivet, akademin och kulturen som samhället i stort.
– Men jag vill även vara en brobyggare mellan dåtid, nutid och framtid. Jag ser fram emot att vårt bolag ska ta en ännu mer självklar plats i diskussionen om hur vi skapar framtidens framgångsrika och hållbara samhällen. Vi gör så mycket bra och vill öka kännedomen om vår kompetens och drivkraft.
Arkitektur- och teknikspecialisten har under de senaste åren förvärvat ett 50-tal företag, som de sedan fått ihop till ett gemensamt bolag. De grundades 2006 och består idag av över 700 medarbetare med kontor på 20 orter. 2018 blev de börsnoterade. Även om marknaden varit utmanande och avvaktande, så finns det ett stort underliggande behov av hjälp med den gröna omställningen.
– Det är ett intressant bolag som har gjort en spännande resa. Inspirationen ligger i att göra städer och samhällen både effektivare, vackrare och mer hållbara, säger Andreas.
Även om vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur och marknaden är avvaktande identifierar Andreas flera framtida möjligheter för bolaget.
– Genom att våra tjänster och vår samlade kompetens får ännu större genomslagskraft vill vi möta morgondagens utmaningar. Omvärldshändelser gör att vi behöver bygga ett mer hållbart och resilient samhälle som är tillräckligt robust att möta framtida kriser. Sveriges medlemskap i Nato kommer på sikt innebära möjligheter och investeringar, även klimatomställningen kommer att leda till investeringar i branschen. Energisystemet behöver effektiviseras vilket ställer krav på fastighetsägarna att investera i sina fastigheter.
För att navigera framgångsrikt i en ständigt föränderlig affärsvärld gäller det att skapa dynamiska och anpassningsbara verksamheter. Att investera i och utveckla sin partnerverksamhet kan vara avgörande för konsultföretagets tillväxt och framgång. Även om konsultbolag historiskt sett inte arbetat särskilt mycket med partnerskap är det något som förändrats under de senaste åren. Alltfler konsultföretag, däribland PE Teknik & Arkitektur, ser många fördelar med samarbeten med andra aktörer i branschen.
Andreas trycker även på vikten av att våga tänka annorlunda när vi utvecklar nästa generations städer.
– Vi måste tänka nytt när vi designar och utvecklar våra städer. Det handlar bland annat om att flytta fokus från att riva och bygga nytt till att bygga om, säger han.
Med sina experter på fastigheter och deras närmiljö hjälper de fastighetsägare att konvertera byggnader till nya funktioner som uppfyller dagens behov och krav.
– Vi kan vara partner till kunder som på ett ansvarsfullt och kreativt sätt vill ställa om. Det handlar också om kreativitet och att skapa en vision om att återge livskraften till byggnaden, snarare än att ta kål på den. Där finns vi med många komplexa uppdrag. Vi drivs alla (konsultbolag, red. anm.) av att hjälpa våra kunder. Då bygger vi också ett starkare och mer hållbart samhälle. Ibland är det mer ändamålsenligt att göra det i ett partnerskap. Klimatomställningen gör att vi måste utmana gamla normer och hitta partnerskapet som det nya ledarskapet, avslutar Andreas.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult