Tech Mahindra, eller TechM som de även kallas, är med över 115 000 medarbetare ett av de mest välkända globala konsultföretagen. I Sverige arbetar de bland annat med Volvo Cars, Saab, Telia och Getinge Group. Med en stark kapacitet inom IT samt teknik är de idag ett varumärke som syns allt mer, även här i Sverige. Jag fick en pratstund med Sverige-VD:n Ola Hammarlund om hur han ser på framtiden.
Berätta om din bakgrund och hur du blev Sverige-VD på TechM?
– Jag har en lång bakgrund inom konsult- och IT-branschen. Under 90-talet började jag som managementkonsult. Sedan 2000 har jag arbetat för några av de största IT-bolagen. TCS (Tata Consultant Services) var det mest kända indiska bolaget och det var där jag hamnade först, före Tech Mahindra.
Under senare delen av 2014 tog Tech Mahindras Europachef kontakt med mig och erbjöd mig rollen som Sverigechef, vilket kändes både spännande och utmanande. Jag tackade ja och det är ett beslut jag inte ångrat. Förra året växte vi med 68 procent och det med nöjda kunder.
Vad skiljer er från andra globala konsultbolag?
– På TechM och TCS är kontoren i stort sett tomma. Våra medarbetare sitter istället där de bör – hos våra kunder. Detta gör att samarbetet oftast blir bättre.
Vår organisation i Sverige är ”extremly thin”. Vår back office med fakturering och juridik sköts centralt från Europa alternativt Indien. Medan vi på Sverigekontoret enbart fokuserar på våra kunder. Samtidigt känner jag att vi får minst lika bra stöd och support som jag har haft hos mina tidigare och mer lokala arbetsgivare.
TechM skiljer sig också från andra IT-jättar genom att vi även erbjuder tekniska tjänster inom R&D. Hos Pinininfarina/Ferrari har vi exempelvis 300 medarbetare som bland annat utvecklar och designar deras bilar.
Hur arbetar ni på den svenska marknaden?
– Vi är väletablerade i Göteborg med Volvo Cars och AB Volvo. Getinge och Saab är också stora kunder där vi arbetar med R&D. I finanstäta Stockholm är vi än så länge något okända men vi får fler och fler kunder. Vår ”sweet spot” är globala företag som omsätter från 15 miljarder kronor och uppåt, mellanstora till stora globala företag. Men vi arbetar även gärna med mindre kunder, uppstickarbolag som transformerar sin bransch och växer snabbt.
I Sverige samarbetar vi även ibland med lokala svenska IT-bolag för våra kunders bästa. Vår styrka är många gånger att vi är just globala – men även att vi har har starka referenscase. Det är inte alla bolag som kan säga att de har implementerat SAP globalt i flera världsdelar.
I Norden är vi totalt 2200 konsulter varav ungefär 650 sitter lokalt hos kund. I Sverige har vi drygt 600 tjänster.
McKinsey & Co kom ut med en rapport under början av året som visar att de indiska outsourcingföretagen tappar mark i och med ökad digitalisering och automatisering. Vad ser ni själva för trender inom outsourcing?
– Outsourcingmarknaden är betydligt mer mogen nu än för några år sedan. Fokus är inte längre enbart på kostnader utan det handlar allt mer om värdet i leveransen. Precis som det ska vara.
Förut outsourcades det mesta men nu är det en annan delning. Automatisering och digitalisering kommer göra att vissa arbetstillfällen försvinner men istället skapas det nya som ger mer värde för kunderna. Vi konkurrerar inte enbart på kostnader, numera gäller det att hjälpa kunderna in i den digitala eran och kunna påvisa värdet av en transformation. Vår erfarenhet från globala projekt med stor kundnöjdhet ger kunden trygghet samt vår lokala och globala leveransstyrka. Vi ligger i framkant inom digitalisering och transformering.
Vi satsar mycket på R&D och med förvärvet av den välrenommerade engelska digitala byrån The Bio Agency satsar vi ännu mer på digital transformation. Vi brinner för innovation och placerar oss gärna med kunder som vågar ta risker, är aggressiva på marknaden och tänker nytt.
I Sverige har priserna legat still för konsulttjänster väldigt länge för att senaste året äntligen vara på väg upp. Hur ser prisbilden ut för er?
– I Norden har de indiska konsultbolagen inom de klassiska outsourcingaffärerna fått mer konkurrens från framför allt grannländerna runt Östersjön, som har de geografiska fördelarna.
Men som sagt, vi ser att fokus nu ligger mer på värde än på kostnader. Vilket gör att vi inte enbart arbetar med timpriser eller fastprisprojekt. Utan nu kan vi även ta betalt genom att få en del av det värde som vi bidrar med till kunden. Detta ger oss och kunderna nya möjligheter.
Vi är som sagt inte heller bara ett outsourcingföretag utan går in som experter inom exempelvis R&D, som hos Saab, eller hjälper kunden med transformering för att bli mer digital.
Vad tror ni om framtiden för TechM i Sverige och globalt?
– Tech Mahindra ska stå för Connected World and Connected Experiences men fortfarande erbjuder vi såklart även kostnadsreduceringar för våra kunder – oftast i kombination. Vi växer snabbt och sysslar inte med resurskonsulting. Vi vill vara starka partners med våra kunder och erbjuder innovation och disruptiva tjänster inom bland annat digitalisering och R&D. I Sverige tror vi att vi blir betydligt mer välkända inom några år med vårt erbjudande av ”We power the connected world, offering innovative and customer-centric technology services and solutions”.
Tack Ola! Det blir väldigt spännande att följa TechM i framtiden och vi lär höra betydligt mer från er.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 20 2024 · Konsult