Konsultrollen idag och i framtiden

augusti 29, 2024 · Konsult

Skrivet av: Lezan Rashid

Vad är skillnaden mellan en traditionell anställningsintervju och en konsultintervju? Vad är bra att tänka på inför en konsultintervju? Och behövs verkligen en konsultchef? Dessutom listar jag för- och nackdelar med att arbeta som konsult.

Det är ganska stor skillnad mellan en anställningsintervju och en konsultintervju. En vanlig anställningsintervju brukar oftast ta mycket längre tid. Det kan till och med vara så att det krävs två intervjuer. Under en vanlig arbetsintervju frågar de om dina intressen och vad du gör på fritiden. De ställer även situationsbaserade frågor.

En konsultintervju går däremot väldigt fort. Kunden vill snabbt träffa dig och se om du ”passar in” i teamet. Är det en person som kan samarbeta med övriga i gruppen? Första intrycket är väldigt viktigt. Kunden vill höra om dina erfarenheter som kan tänkas passa in i rollen och oftast får konsulten återkoppling väldigt snabbt.

Referenstagning sker inte vid en konsultintervju men däremot under en vanlig anställningsintervju.

Hur gör du en bra konsultintervju?

Inledningsvis låter du kunden berätta om uppdraget och företaget. Därefter gäller det för dig som konsult att förbereda dig på hur du ska svara på frågan ”berätta lite om dig själv”. Då gäller det att framhålla kvalifikationer och kompetenser som är fördelaktigt för just detta uppdrag. Man ska absolut inte rabbla upp alla uppdrag man har haft. Utan tänk på vilka saker du har gjort i dina tidigare uppdrag som du tror kan vara användbart på det här uppdraget, eller kurser du har läst i skolan om du exempelvis är nyexaminerad.

Under en konsultintervju är det även viktigt att vara nyfiken och att ställa frågor. Att börja med att ställa frågan ”får jag jobba hemifrån?” är nog ingenting jag skulle föredra utan ställ frågor som; vad är de för program ni använder? Hur tänker ni framåt? Vad vill ni att jag hjälper till med då? Hur jobbar ni med hållbarhet? Sedan kanske du också kommer på följdfrågor. Det är bättre att du ställer många frågor än inga alls.

Självklart bör du läsa på om företaget inför intervjun. Genom att ställa frågor visar du ett intresse gentemot kunden. Det visar inte bara en nyfikenhet utan också att du kanske hittar ”andra” områden som kunden kanske själv inte har tänkt på.

Vad är konsultens roll vs konsultchefen? Behövs verkligen en konsultchef?

Vissa undrar, och kanske ifrågasätter; vad är konsultchefens roll och vilken funktion fyller den? Konsultchefen utgör ”bryggan” mellan konsulten och kunden. Konsultchefens jobb är att försöka motivera och inspirera, så att konsulten blir den bästa konsulten!

Men givetvis är det inte enbart konsultchefens ansvar att se till att du som konsult utvecklas. Du som konsult äger din egen utveckling. Chefens ansvar är att se till att coacha, stötta och skapa förutsättningar. Se därför till att du har en bra dialog med din konsultchef. Utnyttja utvecklingssamtalen och prata om vad du vill göra. Vet du inte vad du vill göra så gör en tankekarta, dröm stort!

Konsulten bidrar i säljprocessen

En annan sak som jag tycker är intressant att prata om vad gäller konsultens roll vs konsultchefens roll. Konsultchefens roll är att leta efter uppdrag men du som är konsult sitter på den färskaste informationen och du är också på plats och träffar kunden varje dag. Därför skadar det inte att du hjälper konsultchefen med att ha ett ”öra mot rälsen”. Det skadar inte att du hjälper till i säljprocessen. På så sätt lär du dig mer om konsultrollen också.

Fördelar med att vara konsult

  • Valfrihet, flexibilitet, variation, bred kompetens och erfarenhet. Du får chansen att lära dig nya system som olika kunder använder.
  • Konsulten nätverkar och träffar nya människor. Detta tycker jag är den starkaste fördelen med att vara konsult. Du lär känna många människor. Du har dina ”kollegor” på konsultbolaget men även dina ”kollegor” på konsultuppdraget.
  • Du får vara rådgivare till kunden. Du är med andra ord kundens ”högra hand”.
  • En stor fördel med konsultrollen är att den gynnar din personliga utveckling. Du lär dig otroligt mycket av att rotera, byta uppdrag, testa nya platser och företag. Du får se hur kulturen och energin fungerar inom olika företag.
  • Pirret av att börja ett nytt jobb (”ny-på-jobbet”-pirret”), får konsulten uppleva om hen roterar uppdrag.
  • Du får vara med och bestämma vilka uppdrag/projekt du vill ha och vilka som verkar spännande. Därmed utformar du din karriär. Kanske du har ett uppdrag inom konstruktion men känner att det inte riktigt passar dig. Då testar du ett nytt uppdrag, som kanske visar sig vara ditt drömuppdrag. Sen tycker jag att man som konsult ska vara med och hjälpa till att hitta sitt drömuppdrag.

Nackdelar med att vara konsult

  • Som konsult måste du vara medveten om att uppdraget när som helst kan avslutas. Då gäller det att inte ta det personligt. Att vara ovetandes om hur länge du kommer vara kvar på uppdraget kan skapa en otrygg känsla. Det kan vara så att pengarna tagit slut och kunden bestämmer sig för att endast anställa och inte ta in fler konsulter.
  • Ibland kan konsulten känna någon form av utanförskap. Vissa chefer är duktiga på att behandla alla lika, men ibland kan det vara så att man som konsult inte får delta på vissa möten, vilket kan upplevas som en form av utanförskap.
  • En annan nackdel för konsulten kan vara att få ihop livspusslet. Kanske har konsultföretaget lyckats hitta ett uppdrag som passar din profil. Men uppdraget är på en annan ort och därför behöver du pendla.

Vad händer om tio år i konsultbranschen? Vad ska man som konsult tänka på framöver?

För såväl den enskilda konsulten som konsultföretagen är det viktigt att alltid utvecklas i takt med kunden, men samtidigt gäller det att ligga steget före. Med det sagt tycker jag att kompetensutveckling, att vara vetgirig och ha koll på den senaste tekniken är avgörande för att lyckas. Genom att skaffa sig erfarenheter inom olika områden kommer du även klara av att möta morgondagens behov.

Gästbloggare: Lezan Rashid, konsultchef på Alten

Gästbloggare: Lezan Rashid, konsultchef på Alten

Lezan Rashid visste att hon ville bli konsult redan när hon pluggade och hon såg till att drömmen snabbt blev sann. Idag arbetar hon som konsultchef på Alten. Hon brinner även för att dela med sig av sina erfarenheter och tankar om hur man blir en riktigt bra konsult.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg