Den tid vi lever i idag är allt annat än statisk: dagens globaliserade samhälle leder till allt snabbare förändringar och kortlivade trender. Den ökade komplexiteten på arbetsmarknaden leder till att det är både svårare och dyrare för bolag att få anställda att hålla sig uppdaterade i kunskapsutvecklingen. Det finns därför en tendens bland dagens företag att gå från traditionen att anställa egen personal till att hyra in konsulter som har kompetensen som behövs snabbt för att utföra tjänsten.
På den svenska arbetsmarknaden arbetar allt fler arbetstagare i olika konsultroller och koncentrationen av konsulter är allra störst i storstäderna. På de flesta svenska konsultbolagen hyrs konsulterna ut för arbete som utförs på plats hos uppdragsgivaren. I takt med att fler och fler konsultbolag dyker upp på marknaden blir det aktuellt att ställa sig frågan hur dessa lyckas behålla sina anställda.
Om majoriteten av de svenska konsultbolagen har sina anställda ute hos kund innebär det att dessa enbart undantagsvis är på “hemmaplan”. Majoriteten av tiden spenderas ute hos uppdragsgivaren istället för hos arbetsgivaren och det förekommer ofta att konsulterna erbjuds en anställning hos kunder. Därför behöver konsultbolagen starka incitament.
Hur behåller konsultbolagen sina anställda?
Kristina Cato är kommunikationschef på Cybercom och menar att hennes organisation arbetar bland annat mot de globala målen 17 Sustainable Development Goals där digitaliseringen i många fall kan vara en möjliggörare. Hon förklarar att Cybercoms konsulter arbetar mot de olika målen och på så sätt upplever att de tillsammans kan göra skillnad.
Jon Persson, VD på Cygni, berättar att fokusera på att bygga en sammanhållning och starka relationer mellan människorna leder till en låg personalomsättning. Detta upprätthålls på Cygni genom bland annat omfattande onboarding-program, kompetensutveckling och kontinuerliga aktiviteter med kollegor.
Anna Jennehov, CFO på Knowit, menar att även de arbetar stenhårt med att ha en inkluderande kultur, där de tillsammans gör varandra bättre. Vidare berättar hon även att Knowit skapar ett ekosystem i flera mindre bolag och ger trygghet till deras medarbetare. Det anser hon är en viktig grund för att vara kreativ i en föränderlig värld.
Lars Stugemo är VD på HiQ och berättar tillsammans med Helene Hammarberg, talangchef på HiQ, att de fortfarande bygger det bolaget de själva ville jobba på. De tror att många stannar så länge på bolaget eftersom de har varierande uppdrag, där konsulterna får bidra med sitt kunnande för att förändra och förbättra. En annan stark anledning menar de kan även vara ett långsiktigt inkluderande och varm företagskultur – och sjuhelsikes massa kul förstås.
Även Patrik Boman, VD på Dynamant Group, ser att möjligheten till att erbjuda intressanta uppdrag för sina konsulter, där de även själva väljer vilket uppdrag de vill ta på sig, är en av anledningarna till varför de lyckas behålla sina anställda. Det egna valet i kombination med utvecklande uppdrag leder till en, i princip, obefintlig personalomsättning. Småföretagaranda, stark familjekultur och ett prestigelöst ledarskap är tydliga incitament för hög trivselfaktor i bolagen inom gruppen.
Bo Ringdahl är regionchef på Atea, ett utpräglat värderingsstyrt företag som fokuserar på deras psykosociala arbetsmiljö. Han berättar att Atea har infört ”ett flexibelt arbetsliv”. Detta innebär att alla medarbetare, i samråd med sin chef och med god framförhållning, kan vara lediga upp till tre månader för att utveckla andra delar av sitt liv. Paketet innehåller även en finansieringsplan och är mycket uppskattat särskilt av de yngre medarbetarna.
Möjlighet till spännande uppdrag
Den genomgående trenden bland dessa konsultbolag verkar vara att de försöker skapa en organisationskultur och ett mervärde genom förmåner, som konsulter tar med sig även utanför kontorets väggar för att få dem att stanna kvar. En kultur som visar att organisationen strävar efter att ge konsulterna möjlighet till spännande uppdrag och de bästa förutsättningarna – som förhoppningsvis skapar den ”borta bra, men hemma bäst”-känslan.
Tre skapande värdeord
Själv är jag konsult på Ants, ett relativt litet bolag som består av rekryterings- och digitala marknadsföringskonsulter vars fokus främst ligger på IT. Tillsammans med Ants VD, Hugo Leichsenring, och Vice VD, Carl-Johan Hamilton, är mina kollegor och jag eniga om bolagets drivkrafter. Vi tror att Ants lyckas attrahera och behålla sina konsulter genom att ha ett stort fokus på våra tre skapade värdeord:
Show Heart – där kontinuerlig gemenskap står i centrum och som bottnar i allas lika värde i organisationen.
Take Action – där goda möjligheter ges till den som vågar handla.
Find the Future – där vi tillsammans följer med i IT-svängens omväxlande landskap och hjälper bolag att både hitta dem de vill anställa och affärerna de önskar stänga.
Lyhörda för förändringar
I den föränderliga värld vi lever i idag kommer troligen inget att vara för evigt. De incitament konsultbolagen använder för att locka och behålla sina anställda kommer säkert att vara utbytta om några år. Således kommer även kraven på konsultbolagen förändras. Nya drivkrafter lockar konsulter att byta arbetsgivare.
Även de stora konsultbolagen behöver vara lyhörda för ”hur snacket går” när trender snabbt ändras och nya konsultbolag dyker upp på marknaden. De presenterade strategierna visar enbart en liten del av vad konsultbolag använder sig av för att behålla sina anställda – och troligen skiljer sig drivkrafterna en hel del beroende på bolagens storlek och åldersgrupp. Oavsett tror jag att konsultbolag behöver framhäva, uppdatera och vara lyhörda för de förändringar som sker och anpassa de efter sina konsulter.