I förra veckan dök det upp ett glatt mejl från Ework. Pay-express blir nu standard och det är väldigt attraktivt. Som entreprenör får jag direkt idén – aha, detta ska vi ta inspiration från! Nu lanserar Devies Payday Super Loan till våra anställda. Det innebär att du får hela månadslönen direkt när du startar och betalar endast en liten avgift*. Det är givetvis inte obligatoriskt men du måste säga till innan, annars förutsätter vi att du vill ha detta fantastiska erbjudande.
Hur fantastiskt är det då? Eftersom detta givetvis var ett skämt från Devies sida tog vi oss ändå friheten att räkna på Eworks erbjudande som faktiskt är på riktigt.
Den effektiva räntan beräknas enligt formeln (1+ränta)^(365/dagar)-1. Man blir onekligen nyfiken på vad Ework jämför med när de kallar detta konkurrenskraftigt.
Det vi kan konstatera är att detta inte bara är dyrare än American Express, du får inga poäng, ingen cashback och ingen reseförsäkring. För att inte tala om att du måste lägga tid och energi på att säga upp det varenda gång du skriver kontrakt. Glömmer du tacka nej kostar det 18% ränta. Ework tar, som de flesta i branschen vet, också redan 0,7% för sin egen service som jag inte kan välja bort.
Det kan visserligen vara bra att erbjuda Pay-express till sina kunder, men som standard blir det lite väl magstarkt. Det potentiella resultatet av detta är att enskilda konsulter kan fastna i en räntefälla där de inte tänkt igenom och förstått alla villkor.
Följer fler marknadsledande aktörer med på detta kan man betrakta det som en “konsult-skatt” (eller en ”Stockholms-skatt” som vi göteborgare föredrar att benämna det).
Slutsats: Konsultbranschen har gått sönder. Vi startade Devies för att leverera ännu mer värde av vad digitalisering och tech har att erbjuda. Det vi idag måste brottas med är sega inköpsprocesser, långa betaltider samt en märklig avgift för service. Men framförallt måste vi nu framöver vara vaksamma och tacka nej till kreditkortsränta på våra timmar. Helt enkelt inte särskilt värdeskapande. Att Ework utnyttjar sin marknadsdominerande ställning är, i slutändan, direkt skadligt för kunden. Sen kan det också vara dags att ta tag i det bakomliggande problemet: betalningsvillkor från slutkunden. Om de varit rimliga hade vi kanske sluppit kreativa skojupplägg som dessa.
Gästbloggare: Simon Arvidsson, CEO och grundare av Devies
Gästbloggare: Simon Arvidsson, CEO och grundare av Devies
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 20 2024 · Konsult