För fem år sedan grundade han konsultbolaget Axakon som har vuxit med 2400 procent och med en vinstmarginal på över 20 procent. Vad var nyckeln?
Många anser att det är relativt enkelt att bygga konsultbolag. Det gäller att erbjuda rätt produkt/tjänst, skapa förtroende hos kunder och samtidigt motivera samt engagera medarbetare. Teoretiskt är det enkelt men alla som har arbetat inom konsultbranschen vet att det krävs både en plan b, c, d och möjligtvis e.
Det största misstaget är att falla in i Profit&Loss-tunneln och då tappa fokus från den långsiktiga planen. Vilket påverkar ledarskapet negativt. Effekten blir att all form av struktur som ledningen har byggt upp inte längre efterlevs och kulturen påverkas negativt.
Du ser inte den negativa effekten direkt men när den slår till tar det fem gånger längre tid att bygga upp organisationen igen.
Vi glömmer ofta att konsultbranschen handlar om människor, både internt och externt. Redan under vårt första existensår frågade vi våra anställda vad de ville jobba med, drivkrafter och förmåner. Som tur var överensstämde detta med vår långsiktiga plan och marknadsposition.
Detta lade grunden för våra mål och det var vårt jobb att tillsammans skapa förutsättningarna och förväntningar därefter. Vi insåg snabbt att självorganisering och ett närvarande ledarskap som skapar delaktighet var nyckeln. När allt detta var satt klarade vi motgångar exceptionellt bra.
För att lyckas med detta teoretiska fenomen krävdes en kultur där vi delar med oss av kunskap och samtidigt har roligt på jobbet. Lyckas vi med detta kommer resultaten – produktivitet, engagemang, kompetensutveckling, tillväxt, lönsamhet etc.
Bolaget växte så det knakade och efter några år var det dags att reflektera över vårt arbetssätt och översätta vårt framgångskoncept i ett digitalt verktyg. Varför? Vi är entreprenörer, vi vill hjälpa andra att lyckas och vi brinner för digitalisering.
Projektet kallade vi ”Leader Island”, ett verktyg där medarbetare kan sprida kunskap på ett produktivt och belönande sätt. Verktyget fokuserar på individen, inte bara de som ofta syns och hörs mest.
Nyckeln i vårt verktyg var gamification, vilket motsvarade engagemanget i vårt arbetssätt. Via spelifiering lyckades vi skapa engagemang. Användaren tjänar kunskapspoäng genom att vara aktiva i verktyget och hjälpa sina medarbetare med expertis. Genom att skapa grupper och sprida kunskap lyckades vi reducera mängden e-post avsevärt och samtidigt öka produktiviteten samt engagemanget.
Nu kunde vi ta till vara på all intern kommunikation. Vi fick reda på vem/vilka som sitter på en specifik expertis om kund, tjänst, process etc och sedan använda denna content både i intern och extern kommunikation.
För att skapa optimalt engagemang bestämde vi att kunskapspoängen ska kunna växlas i en webbshop mot produkter och tjänster. Där företaget endast betalar när/om poängen växlas in. Detta betyder att en medarbetare kan växla sina poäng mot exempelvis en utbildning och samtidigt ha bidragit till företagets och sin egen utveckling.
Det geniala med affärsmodellen är att företagen endast betalar när effekt uppnås och medarbetarna får ett individanpassat system där de själva sätter sina mål och belöningar. Helt plötsligt hade vi byggt ett individanpassat belöningssystem som baseras på kunskap och som skapar engagemang. Känslan var euforisk!
Ett år senare har vi vunnit en startuptävling där vi får åka till Silicon Valley och representera Sverige. Vi åker i mitten av oktober 2018.
Vi får ofta frågor från företagsledningen och vd vad det är som ökar motivationen och engagemanget hos medarbetarna?
En generell uppfattning är att det bara är kopplat till lön och karriärklättrande men för de allra flesta handlar det om helt andra saker. I de flesta undersökningar hamnar lön långt ner på listan. Det är snarare erkänsla, belöning och uppmuntran som både påverkar trivsel och prestation. Detta bygger naturligtvis också på att medarbetaren är engagerad för hur det går för företaget, kan påverka och förstår hur arbetsinsatsen bidrar till att lyckas med målen (delaktighet).
80 procent av företagen saknar ett belöningssystem som styr bolagets målstyrning och som påverkar medarbetarnas prioriteringar. Det finns förstås en rad metoder för att öka motivationen och engagemanget hos medarbetarna på en arbetsplats.
Nulägesanalys och ett bra förarbete är en av framgångsfaktorerna. För att kunna formulera en framgångsrik belöningsstrategi bör företagsledningen följa en handlingsplan där det första steget är att göra en konkret nulägesanalys enligt följande:
1. Finns det något befintligt belöningssystem och hur fungerar det? Var bör förändringarna ske? Är företagets ledning beredda att lägga ner tid, pengar och ansträngning på att göra dessa förändringar? Hur viktiga är dessa förändringar för företagets fortlevnad eller att nå målen?
2. Vilka avdelningar, grupper eller divisioner finns inom företaget och hur berörs de? Vilka är företagets framgångsfaktorer? Vad bör göras för att uppnå eller behålla önskad marknadsposition, stämmer dessa framgångsfaktorer med vad som skapar framgång inom branschen? Vilken är företagets övergripande strategi? Vilka är de första indikatorerna som visar på framsteg i identifierade framgångsfaktorer? Vilka är de främsta hoten mot företagets mål?
3. Vilken typ av beroende är nödvändigt hos anställda för att strategin ska lyckas?
Hur bör de anställda handla, hur bör de inte agera, vad skall de göra mer respektive mindre av? I vilken utsträckning vet de anställda hur de ska handla och varför?
4. Vad bör ett engagemangsprogram innehålla för att framgångsrikt uppfylla sitt syfte?
Individuellt eller teambaserat? Hur pass tävlingsinriktat bör programmet vara? Bör det vara mot eget mål eller ska teamen jämföras? Ska det gälla alla eller bör programmet skräddarsys för varje grupp?
Gästbloggare - Christian Löfvendahl, grundare till LeaderIsland samt partner till Actea Consulting
Gästbloggare - Christian Löfvendahl, grundare till LeaderIsland samt partner till Actea Consulting
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult