När konkurrensen blir tuffare krävs nya lösningar i allt snabbare tempo vilket i sin tur ställer högre krav på konsultbolagen och dess ledarskap. Konsultbolag har idag stora utmaningar att behålla sin personal. Hos de riktigt stora bolagen har det enligt flertalet studier också visat sig vara svårt att bygga den självklara lagkänslan som krävs i ett framgångsrikt konsultföretag.
Behovet av nytänkande, proaktivt problemlösande, uthålliga och samarbetande konsulter har aldrig varit större. Men vardagen på en konsultfirma, med fokus på projektdebitering och beläggning, är en motkraft till långsiktigt utvecklingsinitiativ. Hur skapas då engagemang bland ledare och konsulter som bidrar till utformande av morgondagens konsultfirma?
För att vända det hela krävs, förutom översyn av organisationsmodeller, leveransmodeller, styrmodeller och belöningsmodeller, ett effektivt samt coachande ledarskap. Men att införa ett coachande ledarskap kräver mod, tid och vilja samt enorm support av företagets ledning.
I en studie av Center of Creative Leadership har 275 ledande befattningshavare fått möjlighet att reflektera över vad som är avgörande för ett framgångsrikt ledarskap. De tillfrågade kom fram till ett antal viktiga förmågor.
De tre viktigaste förmågorna hos en framgångsrik ledare var:
1. Kommunikation – Framgångsrika ledare kommunicerade både ”vad” och ”varför” vid en förändring. Medan de mindre lyckade enbart fokuserade på det förstnämnda.
2. Samarbete – Framgångsrika ledare sammanförde människor för att planera och genomföra förändringar. De arbetade över gränserna, uppmuntrade anställda att bryta sig ur sina silos och vägrade att tolerera ohälsosam konkurrens. De inkluderade anställda i beslutsfattandet och stärkte därmed teamets engagemang samt produktivitet.
Mindre lyckade ledare misslyckades med att engagera medarbetarna i ett tidigt skede i förändringsprocessen och lyckades därför inte genomföra önskade omställningar.
3. Åtagande – Framgångsrika ledare såg till att deras egna övertygelser och beteenden stödde förändringarna som de stod inför. De var tålmodiga och villiga att gå utanför sin komfortzon. De ägnade också mer av sin egen tid åt förändringsinsatsen och fokuserade på den stora bilden.
De mindre framgångsrika ledarna misslyckades med att anpassa sig till de nya förutsättningarna, uttryckte negativitet och var otåliga när resultat inte kunde uppvisas på kort sikt.
Strategiska förändringar sker inte på egen hand. Det kräver effektiva ledare som styr förändringsprocessen från början till slut och lägger enormt mycket tid till att engagera samtliga inblandade i förändringsarbetet. Sådana förändringar kräver ett ”coachande ledarskap”. Men hur kommer vi dit?
Hur går vi från defensivt och exkluderande förhållningssätt;
” Jag hittade ett uppdrag till dig och fixade ett bra pris, nu är det din uppgift att se till att det exekvera på detta”
Till ett mer inkluderande, engagerande och aktiv förhållningssätt;
”Jag hittade ett uppdrag som passar just dig och dina förmågor, jag såg till att du fick bra villkor, men jag är också en aktiv och deltagande coach och stöd till dig under hela ditt uppdrag hos kunden”
”En chef har bara två uppgifter; för det första att få jobbet gjort och för det andra att utveckla människor.”
Citatet är taget från senaste upplagan av Johan Whitmore´s bok Coaching för bättre resultat.
Många chefer är helt upptagna med de första att de inte hinner utveckla medarbetarna. Ett coachande ledarskap hjälper till med detta samtidigt som de höjer prestationsnivån och attraherar nya samt även yngre medarbetare.
Men finns det tid till en mer coachande ledarstil? Går det inte snabbare att tala om vad som ska göras och kanske till och med hur?
I sin enklaste form är coachning ett sätt att hjälpa andra att prestera bättre. Ibland fokuseras coachningen på att hjälpa till att korrigera dåliga prestanda eller förbättra befintliga färdigheter. Andra gånger är det riktat mot att utveckla helt nya färdigheter. Oavsett anledning är den viktig eftersom god coachning kan öka prestationsnivån hos de anställda, ge mer tid åt cheferna och skapa bättre resultat inom företaget.
Vad är orsaken till att chefer inte vill eller förmår att lära sig coachning?
Jag har arbetat med förändringsinitiativ och organisationsutveckling under många år, inom olika företag och branscher men också hos olika konsultbolag. Chefer med coachande ledarskapsstil har större chans att lyckas än de som saknar det.
De framgångsrika konsultcheferna ser till att konsulten:
Genom ett coachande ledarskap skapar dessa chefer glada, engagerade och motiverade konsulter. Dessa konsulter är inte bara beredda och villiga att göra sitt arbete utan även stödja chefen och konsultbolaget i framtagningen av dess långsiktiga initiativ.
Självfallet är denna resa inte alltid lätt att genomföra men efter många års erfarenhet och flera förändringsresor bakom mig har jag kommit fram till att åtminstone dessa fem förutsättningar bör finnas på plats för att få till ett coachande ledarskap.
Fem tips – så blir chefen en duktig förändringsledare
Stort lycka till med att skapa framtidens ledare till era konsultbolag!
Dela gärna och sprid budskapet om det coachande ledarskapets goda effekter.
Gästbloggare - Britt Konnander, managementkonsult och ägare av Breaking Boundaries Consulting
Gästbloggare - Britt Konnander, managementkonsult och ägare av Breaking Boundaries Consulting
jan 14 2025 · Konsult
jan 10 2025 · Konsult, Okategoriserad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult