Kompetensen i konsultbolaget är det som gör ert bolag unikt och är det värde som ni ger kunderna. Trots detta är det få konsultföretag som har koll på hela sin samlade kompetens. Dessvärre är det ännu färre som arbetar aktivt med hur kompetensen i bolaget ska förädlas och vilken kompetens som saknas. Helt enkelt ett strategiskt arbete med er kompetensutveckling.
Vill ni arbeta strategiskt med er kompetens är det första ni bör göra en nulägesanalys. Vem kan vad och på vilken nivå? För att göra analysen är det medarbetarna själva som måste beskriva vilka kompetenser de har. Det är trots allt de som bäst vet vilka verktyg, metoder och ramverk som nyttjas i gamla och pågående projekt.
I Cinode har varje medarbetare sitt eget kompetenskonto för att lägga in sin erfarenhet och kompetens.
Hos många konsultbolag finns kompetensen antingen gömd i existerande konsultprofiler alternativt i ett bristfälligt uppdaterat Excelblad. Som tur är finns det mer moderna sätt att få koll på sin kompetens i bolaget.
Genom att digitalisera sin kompetens blir det enklare att hela tiden ha koll och få en aktuell kompetensinventering. Enklast görs detta genom att medarbetaren taggar sina projekt/uppdrag med de nyckelord som har använts. Genom att gå igenom varje projekt blir det enklare att komma ihåg alla verktyg och tekniker som har använts.
För att detta ska fungera tillfredsställande är det även en fördel att kunna få hjälp vid taggningen. Exempelvis att använda en gemensam databas för nyckelord men där det även är enkelt att lägga till nya begrepp. Att dessutom smidigt kunna ta del av sina kollegors kompetenser gör att medarbetarnas totala kompetens ”växer”.
Gemensam databas över kompetensord förenklar för medarbetaren att lägga till nya kompetenser.
Här spelar även det sociala in. Visst är det viktigt att belysa sina kunskaper externt mot kunder. Men det är lika viktigt att internt kunna visa vad du kan så att dina kollegor får rätt uppfattning. Om vi dessutom gör det enkelt och roligt att visa sin kompetens blir resultat ännu bättre.
Har varje medarbetare lagt upp sina kompetenser har ni grunden för ett aggregera upp informationen på bolagsnivå. Här finns det några fallgropar som kan vara bra att tänka på. Olika medarbetare väljer olika ord fast de menar samma sak. En medarbetare väljer exempelvis att tagga upp sig som ”Project Manager” medan en annan väljer ”Projektledare”.
I Cinode kan du enkelt se vilka medarbetare som har taggats sig för en viss roll, bransch, teknik, verktyg etc. Dessutom ingår synonym- och språkhantering.
För att få fullständig aggregering gäller det att antingen bestämma strikt hur varje roll, teknik och verktyg ska beskrivas som. Men ett enklare sätt är istället att låta dessa ord vara synonymer med varandra så att varje medarbetare styr själv hur hen vill presenteras men på aggregerad nivå räknas nyckelorden samma.
Om ni vill göra det ännu enklare och tydligt i företaget kategoriserar ni era kompetenser efter exempelvis Roller, Branscher, Verktyg etc. Då blir det ännu tydligare vad ni inom bolaget sitter på för kompetenser.
Med Cinode får ni hela er kompetensinventering på ett ställe – dessutom med kategorier, synonymhantering och nivåindelningar.
Har ni väl nulägesanalysen på plats blir det betydligt enklare att se vad ni i bolaget saknar. Låt säljarna bidra med vad marknaden efterfrågar och ta fram ett bör läge – vilken kompetens bör vi besitta om ett år och om tre år framåt.
Sedan gäller det att lägga strategin framåt hur vi ska göra för att komma till ”Bör-läget”. Hur bör vår rekrytering och marknadsföring läggas upp? Vilka utbildningar ska vi satsa på och vilka uppdrag ska vi försöka ta oss in på.
Låt er kompetensstrategi ligga som en tydlig vägvisare framåt för era övriga strategier inom HR, Försäljning, Marknadsföring och Rekrytering.
Läs mer om funktionerna i Cinode eller boka en demo.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
jan 14 2025 · Konsult
jan 10 2025 · Konsult, Okategoriserad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult