Större mångfald och större andel kvinnor bland medarbetarna, är ett mål som jag tror i stort sett alla konsultföretag lyft in i sina affärsplaner under de senaste decennierna. Vi med. Men varför är det så oerhört svårt att få till det i praktiken?
Jag måste erkänna en sak. Vi har en alldeles för låg andel kvinnor bland våra konsulter. Det är något som jag och alla våra konsulter ser som en stor nackdel och något vi länge velat ändra på. Därför kändes det extra spännande när vi för ett antal år sedan skrev in att vi ”ska dubbla antalet kvinnor bland våra konsulter till 2016” i vår affärsplan. Klart! Men att skriva ”vi ser gärna att du är kvinna” i våra rekryteringsannonser, och att be våra konsulter och andra att hålla ögonen öppna efter drivna projektledare som är kvinnor, räcker inte. För inget händer.
Varför kan man fråga sig? Eftersom vår affärsmodell innebär att våra konsulter är egna företagare (partners) är det kanske där skon klämmer. Nationalekonomen Andreas Mångs vid Linnéuniversitetet tittade 2013 på företagande ur ett könsperspektiv i sin doktorshandling. Bland alla landets egenföretagare är endast en fjärdedel kvinnor. I konsultbranschen gissar jag att den andelen är ännu lägre. Att anpassa de sociala försäkringssystemen så att samma regler gäller vid föräldraledighet för den som är företagare som för den som är anställd, skulle troligen hjälpa. Mer barnomsorg på obekväma tider likaså, enligt Mångs (DN, okt 2013).
Det låter bra. Men vad kan vi göra mer för att attrahera fler kvinnor till konsultyrket, egen företagare eller som anställd? Vad kan vi göra här och nu? Jag tror vi i konsultbranschen måste lyfta blicken från målbeskrivningen i affärsplanen, släppa sargen och våga bryta mönstret rejält!
Det konsultföretaget ÅF gjort inspirerar. Med målet att minst en tredjedel av de anställda, även på ledningsnivå, ska vara kvinnor 2020 har de genomfört aktiviteter såsom ”Ladies Month” – under oktober månad förra året anställdes endast kvinnor. Som ÅF:s vd Jonas Wiström med flera erkänner i en krönika i Ny teknik: ”Vi vill locka en orättvist stor andel kvinnliga ingenjörer till ÅF och vi ska göra det genom såväl konventionella som okonventionella metoder”. Okonventionella rekryteringsmetoder som sticker ut. Men är inte detta diskriminering mot män? Inte enligt ÅF eftersom ingen med rätt kompetens och profil kommer nekas jobb. ”Vad detta initiativ däremot leder till är att vi får fler kvinnliga sökande, breddar vår rekryteringsbas och kan därmed säkra att vi endast får de allra bästa – män som kvinnor”, går det att läsa i krönikan (Ny Teknik, sept 2015).
Jag tror vi kommer se mer av sådana här initiativ. Vi på Donald Davies & Partners vill bidra med följande aktivitet: Under februari till april i år kommer vi endast aktivt söka efter kvinnliga projektledarkonsulter. Och för att underlätta klivet in i vår verksamhet som egenföretagare, kommer vi ge de fem första kvinnor som blir nya projektledarkonsulter hos oss allt stöd som behövs för att driva ett företag. Vi hjälper till med att starta upp bolaget och sedan bidrar vi med samarbetet med bland annat redovisningsbyrå och försäkringsrådgivare under ett helt år. Aktiekapitalet står våra nya kvinnliga partners för, vi står för resten.
Denna satsning på kvinnor gör vi inte för att vi inte uppskattar och i framtiden kommer rekrytera många kompetenta män. Tvärtom. Detta gör vi för att något rejält måste göras för att skapa en mer dynamisk, givande och utvecklande arbetsplats för alla våra konsulter.
Vad kommer ni göra?
Foto: Alex & Martin
Gästbloggare - Pernilla Eriksson, VD Donald Davies & Partners
Gästbloggare - Pernilla Eriksson, VD Donald Davies & Partners
jan 14 2025 · Konsult
jan 10 2025 · Konsult, Okategoriserad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult