Här kommer tips och råd till alla som väljer att bli konsulter, eller till de som redan är konsulter. Vad bör du tänka på när du är ute på ett konsultuppdrag? Är det som nyexaminerad smart att starta sin karriär som konsult? Och vad innebär det egentligen att göra ”det lilla extra”?
Det här är mitt andra blogginlägg av två. I det första delade jag erfarenheter om konsultrollen idag och i framtiden.
Självklart! Jag tycker att det är den bästa karriärvägen för en nyexaminerad. Varför? Jo, för att du får testa på varierande uppdrag, utföra olika arbetsuppgifter, bekanta dig med olika arbetsplatser och företagskulturer och träffa många människor. Dessutom får du nätverka. På så sätt kan du hitta din nisch och det som passar just dig.
När du är ute på uppdrag är det bra att passa på att studera verksamheten inom bolaget och se vad de olika avdelningarna gör. Vad arbetar exempelvis inköp med? Vad gör eftermarknad? Vilka arbetsuppgifter har de som jobbar med kvalitet? Och nästa gång du kommer till ett nytt företag bekantar du dig även med den nya verksamheten. Då får du en bättre förståelse för de olika avdelningarna och kan också lättare hitta din nisch och det du tycker verkar intressant och roligt!
Självklart ska du vara dig själv, men det finns en del saker som kan vara värt att tänka på när du är ute på uppdrag. Jag har listat elva saker som jag tycker är viktigt att tänka på när konsulten är ute på uppdrag.
Det är fördelaktigt att vara självgående, initiativtagande, flexibel, nyfiken, en relationsskapare och problemlösare, målmedveten, vetgirig, lyhörd och frågvis.
Initiativtagande. När det är lite lugnare på uppdraget kan du ta initiativ till att hitta uppgifter som du tror att kunden/gruppen skulle ha nytta av. Exempelvis kan det handla om hur verksamheten kan förbättra sitt arbetssätt, eller skapa manualer till nya personer som kommer till gruppen (detta ska givetvis inte gå ut över dina vanliga arbetsuppgifter).
Nyfiken, vetgirig och lite frågvis. En stor anledning till att en del kunder borde ta in konsulter är att konsulten kan se saker från andra perspektiv och då kan det vara bra att du ifrågesätter (på ett positivt sätt såklart). Varför gör ni såhär? Varför använder ni det här programmet? Har ni funderat på hur man kan göra detta bättre?
Nätverka och skapa relation. Att försöka komma in i gänget är A och O. Sitt inte själv på fikarasterna utan ta rast med alla andra. Prata med dina kollegor och ditt team. Lär känna dom och fråga hur deras helg har varit. Föreslå AW eller ordna en kvällsaktivitet. För mig är detta den största fördelen med att vara konsult. Du får dels ha AW med dina kollegor internt på konsultbolaget men du får också ha AW med dina kollegor hos kunden. Hur coolt är inte det?
Självgående. Det är alltid en fördel för uppdragsgivaren om du är ganska självgående och kan driva problem själv eller om du försöker lösa problemen på egen hand. Ett exempel kan vara om du ska ha tillgång till ett visst program så hör av dig till it-supporten och se om du kan få hjälp istället för att säga till uppdragsgivaren ”jag kan inte starta programmet”.
Flexibel. En stor fördel med att vara flexibel är att kunden kan placera dig där det behövs förstärkning. Är du flexibel och talar om för kunden att du kan hjälpa till där det behövs blir de väldigt tacksamma att ha dig.
En sak som jag alltid har haft med mig i mina konsultuppdrag är att göra ”det lilla extra”. Men vad innebär det och hur gör du? Jo, när du har lärt känna din grupp och är varm i kläderna kan det vara läge att bjuda på frukost eller fika. Eller varför inte hålla ett seminarium? Eller en föreläsning om ett specifikt område där du känner att gruppen skulle behöva mer kompetens?
Men att göra det där lilla extra behöver inte nödvändigtvis innebära en frukost eller ett seminarium. Det kan också handla om att du tar dig an andra ansvarsområden som inte ingår i ditt ”scope”. Arbetsuppgifter som ingen annan i gruppen har hunnit med eller om du har sett bristande arbetssätt. Och nu kanske vissa tänker ”varför ska jag ta på mig annat? Jag får ju inte betalat för det?” Nej, du kanske inte får betalt för det där och då. Däremot får du lära dig nya saker och kanske möjligthet att prata med helt nya människor som du inte träffat tidigare. Dessutom finns det finns stor potential att kunden vill ha tillbaka dig.
Om du stöter på en svår utmaning på arbetsplatsen eller någon programvara som du inte kan så tar du hjälp internt av dina kollegor. Säkerligen finns det någon som kan hjälpa dig vidare i din utmaning.
Här vill jag också lyfta vikten av att vara mentor, coach eller bollplank till någon annan inom konsultbolaget. Det är givande för er båda.
Som konsult är det bra att vara up-to-date med den senaste tekniken och programvarorna och att vara ett steg före kunden.
Om du är ute på uppdrag och märker att kunden inte är tillräckligt närvarande är ett tips att föra dagbok varje vecka eller månadsvis, och sedan skicka det till kunden. Skriv och berätta vad du har gjort, sett, lärt dig och bidragit med etc. Idag arbetar många på distans och då kan det vara bra att uppdatera kunden om vad du arbetar med.
En annan sak som jag tycker är viktigt att ha i åtanke är att du representerar inte bara dig själv utan även ditt konsultbolag. Om du, tillsammans med ditt konsultföretag, exempelvis bjuder på frukost i fikarummet kanske medarbetare från andra avdelningar uppmärksammar det och tänker ”så spännande att det här bolaget bjuder, vilka är de?” På så sätt marknadsför du också ditt konsultbolag.
Fråga kontinuerligt om feedback och ge samtidigt feedback till kunden, när det behövs.
Som konsult äger du din egen kompetensutveckling. Ta eget ansvar och se till att du lär dig och håller dig uppdaterad om nya tekniker och programvaror. Varför inte gå en kvällskurs eller en distanskurs?
Som konsult är det viktigt att ha en framförhållning på mellan tre och fem månader när det gäller uppdraget. Var vill du vara om fem månader? Ibland kan man bli insnöad i sitt uppdrag. Men det är viktigt att alltid se framåt och sträva efter nya mål. Hur vill du att ditt nästa uppdrag ska se ut?
Utvärdera dig själv efter varje uppdrag. Vad gjorde du bra? Vad gjorde du mindre bra? Vilka lärdomar tar du med dig till nästa uppdrag?
Var lyhörd inför kundens utmaningar. Kanske du har idéer på hur du kan hjälpa kunden? Genom att lyssna och ”ha ett öra mot rälsen” kan du alltid hitta nya affärsmöjligheter.
Som konsult är du faktiskt på plats och träffar kunden varje dag. Det är du som vet bäst. Varför inte då hjälpa konsultchefen med det som du hör?
Cinode Free förenklar konsultbolagens vardag!
Gästbloggare: Lezan Rashid, konsultchef på Alten
Gästbloggare: Lezan Rashid, konsultchef på Alten
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult