Uthyrningslagen för konsultföretag träder i kraft – så agerar Consid

september 26, 2024 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Christian Wedel, Strateg & Verksamhetsutvecklare på Consid, menar att det är viktigt att informera konsulterna om lagen och hur den kan komma att påverka dem.

Den nya uthyrningslagen innebär att ett företag som har haft en konsult i en bemanningssituation inom samma driftsenhet sammanlagt 24 månader under en 36-månadersperiod, måste erbjuda individen en tillsvidareanställning eller betala två månadslöner. Eftersom det nu är den 1 oktober 2024, har det gått 24 månader sedan lagen först trädde i kraft, och nu kommer den verkligen att börja tillämpas.

Tyvärr har lagen och dess tolkning inte varit solklar. Vi har tidigare intervjuat företrädare för branschorganisationer som bedömer att konsultföretag inte omfattas av lagen. Dock tolkar både vissa slutkunder och konsultföretag det annorlunda, där försiktighetsprincipen verkar vara vägledande.

Vi tog kontakt med Christian Wedel, Strateg & Verksamhetsutvecklare på Consid, för att ta del av deras insikter i frågan samt höra hur de planerar att agera framöver.

Er tolkning av lagen skiljer sig från hur vissa branschorgan tolkat lagen på ett antal punkter. Varför och hur? Och vilka ser ni omfattas av lagen?

– I grund och botten är det här en rättighetslag som ska värna den anställdes rättigheter. Här fattade vi som bolag ett tidigt beslut om att alla som jobbar med uthyrd personal omfattas, inklusive oss i it-branschen. Vi anser att alla som hyr ut personal och där kundföretaget arbetsleder konsulten omfattas, oavsett vilken bransch du jobbar i. 

Ni har väldigt många kunder. Hur agerar era olika slutkunder? Och hur har dialogen gått med dem?

– Under det senaste året har vi pratat med samtliga av våra kunder och precis som vi räknat med är tolkningarna väldigt olika. Vi ser företag som redan har skickat ut anställningserbjudanden, planerar att betala avgiften, avsluta avtalen och rotera ut konsulter. Vissa överväger tjänsteleveranser medan andra inte gör något utan inväntar en prövning av lagen. Det viktiga för oss i våra kundrelationer är att ha en dialog som partner. Tillsammans vill vi försöka söka samsyn i den här frågan och hitta lösningar som både följer lagen och samtidigt tillgodoser verksamhetens behov.

Har era avtal och affärsupplägg förändrats, eller kommer de förändras, nu när uthyrningslagen är på plats? Finns det sätt att ”komma runt” lagen?

– Först vill jag vara tydlig med att vi inte försöker ”komma runt” lagen, utan hitta lösningar som följer lagen, samtidigt som vi har en nära dialog med våra konsulter och kunder. Men det är absolut så att vi ser ett större intresse för våra tjänsteleveranserbjudanden och åtagandeleveranser där vi tar ett större ägarskap och levererar delar av eller hela projekt, arbetsledda team eller managerade tjänster.

Har ni förberett era konsulter inför den nya lagen och eventuella förändringar i deras anställningssituationer?

– Vi strävar efter att ha en nära och öppen dialog med våra påverkade konsulter för att informera om lagen och hur den kan komma att påverka dem. Vi planerar ingen förändring i anställningssituationen. Vi vill ju behålla våra fantastiska konsulter och jobbar varje dag med att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi har erhållit utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare ett par år i rad så vi hoppas naturligtvis att de vill stanna hos oss. Men med det sagt finns det såklart andra perspektiv och värden när man varit hos en kund i över två år, som arbetskamrater och teamkänsla som kan locka. Därför försöker vi ha en löpande kommunikation med alla inblandade.

Vad tror ni kommer att ske på marknaden på kort respektive lång sikt?

– Det kommer bli ganska turbulent under de närmsta månaderna med en hel del konsulter som ”roteras ut” från uppdrag. Där kommer vi ha ett stort jobb att snabbt matcha nya konsulter till de kompetensbehov som företagen har där ute.
Ser vi på lagen i sig tror jag att den ganska snart kommer att prövas på flera olika områden där otydligheten är som störst. Men jag gissar att det tar fram till nästa sommar innan vi får se prejudikat. Men det viktiga är att detta inte är en engångshändelse utan något vi kommer att få leva med och följa upp på månadsbasis. På grund av detta har vi byggt en process som följer upp varje konsult och underkonsult på varje kundavtal vi har för att kunna föra en proaktiv dialog med konsulter och kunder.

Det finns fortfarande delar i uthyrningslagen som inte är helt klargjorda. Vilka delar ser ni som är osäkra och där vi behöver ”praxis”?

– Där jag ser störst oklarheter är frågan om arbetsledning och vad det innebär, vad ett driftställe är och hur det kategoriseras samt vilka som faktiskt kommer omfattas av lagen. Berör det bara bemanningsföretag eller även konsultbolag och var drar man gränserna? Sedan är givetvis själva räknandet av tiden intressant. När startar och stannar ”klockan”?

Om du vill få full koll på vilka av dina konsulter som är i riskzonen för uthyrningslagen, så kan Cinodes plattform hjälpa dig!

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg