Gästbloggare – Per Defalva, grundare av konsult- och produktbolaget Digital Engine.
Jag träffar ständigt företag inom professional services som kämpar med att rekrytera och stärka sina resurser. Inte konstigt att marknaden för searchspecialister och headhunters har exploderat. Men det är ändå intressant att fundera över varför detta ständiga behov av att rekrytera?
En förklaring är att i affärsplanerna siktar företagen på en ökad omsättning. Med tanke på att få bolag i branschen jobbar med skalbara tjänster och fastpris blir målet om bättre omsättning i princip linjärt med att öka antalet medarbetare. Vi är härligt optimistiska i dessa tillväxtprognoser. Dels genom att vi förväntar oss att hitta de vi vill rekrytera. Dessutom tror vi att ytterst få kommer att lämna företaget. Men hur ser verkligheten egentligen ut?
Nyligen träffade jag en något desperat chef som sa ”Mitt mål var att växa med tio resurser. Jag har lyckats signa tre stycken men samtidigt har fyra medarbetare lämnat. Jag har gått back i min tillväxtplan!”
Detta leder oss till ytterligare en betydande orsak till det starka rekryteringsbehovet, nämligen att personalomsättningen är för hög. Att en fjärdedel eller så mycket som en tredjedel inte är med på nästa års julfest är inte ovanligt. Varför lämnar duktiga medarbetare sitt konsultbolag, sin revisionsfirma eller advokatbyrå? Nedan listar jag ett antal anledningar:
Det finns säkert många fler argument. Är digitaliseringen lösningen på problemet? Nja, inte enbart. Företagsledningar inom branschen behöver identifiera affärsmodeller som bättre kan skala upp och operativa modeller som inte kör slut på medarbetarna utan får dem att utvecklas. Först då uppstår en ömsesidig lojalitet.
Men digitaliseringen kan absolut hjälpa till. Exempelvis när det handlar om att lyfta bort mindre avancerade uppgifter från leverans och administration och lägga på mjukrobotar. Det går också att effektivisera inhämtningen av kundens data och arbeta med smarta dokumentmallar eller mer integrerade plattformar som minskar intern administration. Men framför allt är det många företag som fortfarande hanterar resursallokeringen i Excelark, där kunskapen om befintliga kompetenser i hela företaget inte är större än kontoret de arbetar på. Utvecklingsplanerna ligger gömda i HR-systemen och är svåråtkomliga när konsulterna ska säljas till uppdrag.
Detta är några av områdena som årets undersökning av den digitala mognaden inom Professional Services-branschen handlar om. Undersökningen startar idag!
Mät din digitala mognad
Gästbloggare - Per Defalva, grundare av konsult- & produktbolaget Digital Engine
Gästbloggare - Per Defalva, grundare av konsult- & produktbolaget Digital Engine
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 20 2024 · Konsult