Gästbloggare – Mattias Goldmann, vd för klimatkonsultfirman Goldmann Green.
Kundernas krav och omvärldens förväntningar ökar snabbt inom hållbarhetsområdet. Det är en fantastisk möjlighet för oss konsulter! Men då gäller det att vara påläst, förberedd och ligga steget före kunden. Till din hjälp finns, liksom i fjol, Mattias Goldmanns Hållbarhetsåret 2022!
Året började med att Tyskland tillträdde som G7-ordförande med klimat som första prioritering för världens största ekonomier, utifrån den nya tyska regeringens klart skärpta och konkretiserade klimatmål. Tyskland är Sveriges största handelspartner och därför viktiga för oss att hålla koll på. Samtidigt har Frankrike tagit över ordförandeklubban för EU med en agenda om stärkt samarbete och ett trojka-samarbete med de kommande ordförandeländerna Tjeckien samt Sverige som har klara möjligheter för hållbarhetsdrivna konsulter.
Februari och mars är tidpunkten när regeringen lägger de flesta av sina miljöförslag till riksdagen. Bonus-malus ska skärpas, en ny fjärrkylelag antas, EU:s elmarknadsdirektiv och mobilitetspaket införlivas i svensk lag, strandskyddet differentieras, ersättning för skydd av fjällnära skog förtydligas, nyexploatering av kol, olja och fossilgas blir förbjudet. Dessutom ska riksdagen besluta om M-SD-KD-förslaget att sänka skatten på bensin och diesel med 50 öre. Många av dessa beslut är av direkt konsultrelevans; ut och gör affär av dem!
Mars: Den 7-8 mars går European Climate Conference i Nantes av stapeln. Deltar gör EU:s medlemsstater, EU-kommissionen, parlamentet, företag, forskning och civilsamhälle. Syftet är att förverkliga EU:s Fit for 55, med fokus på stadsmiljö och transporter. Alla som i vid bemärkelse jobbar med dessa frågor bör hålla koll på konferensen.
April: Regeringen släpper vårproppen den 19 april – den avslutande budgeten för mandatperioden. Det är sista tillfället innan valet att presentera satsningar. Räkna med mycket spännande för konsulter att sätta tänderna i. Men var beredd på att högerpartierna kan få igenom delar av sina satsningar också.
Maj: COP15 biodiversitetskonferensen i Kunming äger rum mellan den 25 april och 8 maj, även om ryktena om att skjuta upp mötet blir allt mer intensiva. Post-2020 Global Biodiversity Framework ska antas, med skydd av 30 procent av områden på land och lika mycket till havs. Hur naturbaserade lösningar kan bidra till klimatmålen står också i centrum. Fokusera på slutdeklarationen och medverka i dess genomförande!
Juni: Mellan den 2 och 3 juni är det dags för Stockholm +50. Det är den första stora FN-konferensen i Sverige på väldigt länge och en viktig avstämning för de 17 globala hållbarhetsmålen som ska vara uppnådda år 2030. Spoiler alert: Det går inte tillräckligt snabbt. Därför behöver drivna konsulter hjälpa svenska aktörer att öka sin synlighet och stärka sina nätverk i samband med konferensen.
Juli: Almedalsveckan pågår mellan den 3 och 7 juli. Det är startskottet för valrörelsen och då partierna preciserar vad de avser göra nästa mandatperiod. De senaste åren har hållbarhetsfrågorna varit centrala; hjälp dina kunder att lyfta fram sitt arbete. Almedalsveckan är även ett effektivt inlärningstillfälle om du eller dina kollegor behöver stärka era kunskaper!
Augusti är en viktig statistikmånad. Juli 2021 var den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt. Dessutom drabbades jorden av såväl bränder som översvämningar i alltifrån Sibirien, Tyskland och Kalifornien till Australien. Håll koll på 2022, både halvårsstatistiken och direkta händelser under sommaren. Bortom att beklaga hettan utgör den en grund för att agera genom att sätta frågan på dagordningen och erbjuda konkreta klimatlösningar.
September: Den 11 september är det val i Sverige. Något senare (sist tog det 134 dagar…) får vi en regeringsförklaring som förhoppningsvis konkretiserar hur vi kan nå hållbarhetsmålen. Dessutom pågår Climate Week NYC mellan den 20 och 26 september. Detta är troligtvis det främsta globala tillfället för företag att visa upp sina klimatambitioner. För oss konsulter handlar det om att sammanställa vilka samarbeten våra kunder kan ansluta sig till och vad som framgent krävs för att vara ledande inom klimat och hållbarhet. Därtill kommer FN:s klimatpanel IPCC med sin sjätte syntesrapport (AR6) den 26 till 30 september. Den förra kom 2014 så det är en stor händelse att basera framtida klimatarbete på. Den stora uppmärksamheten kring delrapporten i somras pekar på vilken betydelse AR6 kan få.
Oktober: 30 till 31 oktober har G20, världens största ekonomier, toppmöte på Bali. Indonesien är nuvarande ordförandeland. Hållbar energiomställning är ett av tre teman, vilket också blir prioritet i Sverige där Fossilfritt Sverige i oktober ska presentera sin färdplan för energieffektivisering med fokus på transporter, bygg- och bostadsföretagen samt industrin i stort. Den konsult som inte hittar möjligheter här är inte på topp!
November: FN:s klimattoppmöte COP27 i Sharm-al-Sheik sker mellan den 7 och 18 november, med Egypten som ordförandeland. Alla länder presenterar klimatmål i linje med Parisavtalet. Hur det går med COP26 många löften ska utvärderas och länderna arbetar fram en långsiktig klimatfinansiering. Här hittar den driftiga konsulten inspiration för sina kunder och kanske synlighet för deras klimatarbete.
December: Riksdagen beslutar om budget för 2023, med samma processer i alla landets kommuner, landsting och regioner. Det är första tillfället för nya konstellationer att omsätta hållbarhetsambitioner i handling. Alla statliga myndigheter får nya regleringsbrev, de första för mandatperioden – och i allt detta formligen kryllar det av konsultuppdrag.
1 januari 2023 tillträder Sverige som ordförande för EU och ansvarar för slutförandet av 18-månadersprogrammet med ordförandeklubban för hundratals möten där hållbarhet kan främjas. Ordförandeskapet är fullt av möjligheter för konsulter med hållbarhetsambitioner. Men eftersom det endast varar under ett halvår gäller det att börja planer i tid.
Årshjulet är fullt av tillfällen att hjälpa våra kunder att skärpa sitt hållbarhetsarbete, tjäna mer på det de gör och öka synligheten för positiva insatser. Det ger också möjligheter för oss att kliva fram. En konsult som är duktig på hållbarhet är inte bara en ”gun for hire” utan också en aktör med egna åtaganden och framgångar att dela med sig av.
Jag får ofta frågan om jag tror att vi klarar klimat- och hållbarhetsutmaningarna vi står inför. Det är jag övertygad om och skälet till det är just oss konsulter. När vi ser affären i hållbarhetsomställningen finns det inga gränser för vad som kan hända!
Så stänger du ditt kompetensgap!
Gästbloggare - vd för klimatkonsultfirman Goldmann Green
Gästbloggare - vd för klimatkonsultfirman Goldmann Green
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult