Väldigt många går runt med en tickande bomb inom sig utan att ens vara medvetna om det. En ohälsosam bomb och ett resultat av den samhällsförändring som vi befinner oss mitt i just nu. Jag tror till och med att vi står inför en utmattningsepidemi om vi inte aktivt börjar tänka på och adressera den egna hållbarheten.
Nästan var femte Stockholmare ligger på gränsen till skadlig stress står det i helgens SvD (enligt en undersökning av Onelab). Istället för att sjukskriva oss byter vi jobb. Det har jag själv bevittnat på nära håll för inte så länge sedan.
Störd sömn är det tydligaste tecknet på stress och det som slutligen fäller oss. Sover vi inte tillräckligt får vi inte den återhämtning vi behöver och kroppen nekas tid till de ”renande” processer som behövs. Att det sovs för lite i landet har väl knappast undgått någon?
Personalens hållbarhet ses på de flesta håll fortfarande som en ”mjuk fråga”, men det råder inga tvivel om att den får hårda konsekvenser. Det är dags att låta frågan om personalens hållbarhet flytta in i lednings- och styrelserummen och med rätt insatser kan vi desarmera många av de tickande bomberna.
En utmaning är att trötthet och nedstämdhet inte syns på ytan. Reflekterar du inte över ditt mående och struntar i att fråga din omgivning hur de mår är det svårt att upptäcka dessa allvarliga besvär.
Här är tre saker som är bra att tänka på för organisationer som vill arbeta strategiskt för en mer hållbar vardag.
Precis som med alla andra förändringar ökar chanserna för framgång dramatiskt om ledningen är med på tåget. Det innebär att du som chef lever som du lär, både när det gäller dig själv och i relation till medarbetarna. En bra start kan vara att ha hållbarhet som en punkt på varje ledningsgruppsmöte och se till att dessa möten hålls på ett hållbart sätt. Ta paus en gång i timmen så att deltagarna kan gå på toaletten eller svara på ett telefonsamtal. Låt inte mötet dra över den överenskomna tiden. Det är också bra att skicka ut agenda och material som ska läsas i god tid före mötet.
Som organisation har ni mycket att vinna på att se hållbarhetsarbetet som en strategisk fråga där de som arbetar i verksamheten själva behöver bli smutsiga om händerna. Ni uppnår ingen varaktig förändring genom att plocka in konsulter eller erbjuda personalen enstaka inspirationsföreläsningar och arrangera stegräkningstävlingar. Ett framgångsrikt arbete för en hållbar arbetsmiljö och organisationskultur förutsätter en intern process med bra verktyg som löper över tid.
Dela med er av egna erfarenheter av att vara hållbar eller ohållbar. Berätta att du brukar ta en tupplur på lördagseftermiddagarna eller att du har mobilfri tid efter klockan åtta på vardagarna. Mörka inte de egna behoven.
Ett viktigt steg mot en hållbar organisation är att alla i arbetsgrupperna börjar prata om vad som fungerar och vad som inte fungerar på jobbet. Utifrån det som kommer upp tar medarbetarna sedan steg för att förändra arbets- och förhållningssätt.
En bra process är att först bolla alla de saker som medarbetarna upplever som problem och det som fungerar bra och att därefter låta arbetsgruppen prioritera vilken fråga de ska ta sig an först. När de har valt en fråga arbetar gruppen sedan tillsammans för att komma fram till bra lösningar. En viktig framgångsfaktor i processen är att ta en sak i taget och det är också angeläget att betrakta processen som något som ni gör kontinuerligt snarare än en gång om året. Om ni arbetar på det här sättet har ni check-in-the-box för arbetsmiljöverkets nya riktlinjer som handlar om att systematiskt riskbedöma, åtgärda och följa upp. Samtidigt som ni de facto också har arbetat med verksamhetsutveckling. Och glöm inte fokusera på friskfaktorerna, alltså det som faktiskt är bra!
Hos oss på Hållbar Vardag har vi nyligen flyttat våra måndagsmöten från klockan 9:00 till klockan 13:00 eftersom den tidigare mötestiden störde vår helgvila då vi började tänka på mötet redan under söndagskvällen.
Hur vi mår handlar inte bara om hur vi har det på jobbet. Individens hälsa och arbetsmiljö är inte ett ansvar som enbart vilar på arbetsgivarens axlar. En viktig del av ett framgångsrikt hållbarhetsarbete handlar om att tydliggöra att var och en har ett eget ansvar och att det ligger i hans eller hennes intresse att göra sig hållbar. För individen finns det mycket att vinna på att bli medveten om hur medarbetaren själv kan påverka sitt mående. Den som lär sig att ta eget ansvar kommer att må bättre både på jobbet och på fritiden. En arbetsgivare kan hjälpa sina medarbetare att ta ansvar genom att erbjuda kunskap om vad deras kroppar och hjärnor behöver för att må bra.
Men det räcker inte bara med kunskap utan var och en behöver konkreta verktyg att jobba med. Ett sådant verktyg är Hållbar Vardags app SustainYou som är gratis att ladda ner. Appen fungerar som ett stöd i arbetet med att hålla koll på den egna energinivån (hållbarheten över tid) och att etablera nya vanor.
Gästbloggare - Anna Ahrenfelt, vd och medgrundare av Hållbar Vardag
Gästbloggare - Anna Ahrenfelt, vd och medgrundare av Hållbar Vardag
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult