Lönemodeller i konsultbolag

augusti 14, 2013 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Du som letar efter nytt konsultjobb har säkert märkt att det finns en uppsjö av olika lönemodeller som konsultbolagen använder. Alla har de såväl för- som nackdelar. Nedan listar vi de vanligaste varianterna.

Fast lön

Liksom de flesta av Sveriges yrkesverksamma finns det konsultbolag som erbjuder medarbetarna fast lön.

Fördelar: Du vet vad du får varje månad och behöver inte oroa dig för att bli utan uppdrag.

Nackdelar: Inget extra betalt om det går bra för dig, det vill säga att du är lätt att sälja och har långa uppdrag. Hela förtjänsten går till företaget.

Fast lön plus bonus

Många konsultbolag sätter en relativ hög fast lön och sedan en bonus som betalas ut om konsulten når upp till en viss debiteringsnivå. Exempelvis debiterar du 90 procent en månad får du 3000 kronor extra i lönekuvertet den månaden.

Varianter på detta är att du har en grundlön och sedan ett fast påslag per timme som inte utgår från timpenningen. Exempelvis grundlön 30 000 kronor plus 100 kronor per debiterad timme.

Fördelar: Låg risk med en extra morot.

Nackdelar: Oftast är den fasta lönen lägre och det finns inte någon möjlighet att tjäna stora pengar.

Grundlön plus provision

En vanlig modell bland konsultbolagen är att erbjuda medarbetarna en grundlön som är lägre än om de skulle ha fast lön. Utöver det utgår provision i förhållande till vad de har debiterat. Exempelvis 25 000 kronor i månaden eller 65 procent av det som du debiterar. Oftast räknas debiteringen per månad men det finns många varianter hur den provisionsbaserade lönen räknas – exempelvis per kvartal eller halvårsvis.

Är du utan uppdrag, har semester etc. får medarbetaren sin grundlön annars ges den procentuella delen av din inkomst.

Fördelar: Du tjänar bra och har samtidigt en viss säkerhet.

Nackdelar: Risken ökar och fundera på om du klarar av att leva på grundlönen i några månader. Tänk också på att det kanske innebär att du i större grad kommer ta ”tråkiga” uppdrag där du inte utvecklas eftersom du behöver pengarna.

Bara provision

Som egenkonsult tar du en högre risk. Debiterar du inget får du givetvis inte heller någon inkomst. Om det däremot går bra kan du ta hela kakan själv – det vill säga 100 procent i provision. Men kanske vill du ha friheten att själv bestämma debiteringsgrad och få den stora kakan själv men samtidigt tillhöra något större. Ha kollegor, ett stort nätverk och säljare/chefer som hjälper dig. I en sådan situation finns det konsultbolag där du exempelvis får 75 procent av vad du drar in men de hjälper och stödjer dig med allt runt omkring.

Fördelar: Bra betalt och frihet.

Nackdelar: Hög risk – inget uppdrag inga pengar. Vågar du vänta på drömuppdraget eller kommer du ta första bästa där du får betalt?

Har du provisionsbaserat uppdrag och inte är egen, se till att den summan som du själv går miste om verkligen ger valuta för pengarna i form av nätverk, sälj och liknande.

Bonus och partnerskap

Stirra dig inte blind på lönen. Många konsultbolag har istället årsbonusar som både kan vara individuella eller för hela företaget. Du kan även få möjlighet att gå in som partner och köpa andelar i företaget. Det kan vara väldigt lönande i längden, i form av utdelningar och värdeökning. Tänk dock även på att många kräver att du ska vara anställd för att äga aktier i bolaget vilket kan ge en inlåsningseffekt. Kanske drar du dig för att byta konsultbolag för att du vill ha kvar dina aktier? Är bolaget inte noterat eller ska noteras inom en snar framtid kan det även bli svårt att sälja och värderingen av dina andelar blir låg.

Frihet

Många, oftast mindre konsultbolag, ger även medarbetarna själva möjlighet att välja hur lönen ska distribueras. På samma sätt som om du var egenkonsult. Du får alltså själv välja hur mycket du tar ut i lön och lägger på utbildning eller på pension etc.

Cinode Free förenklar din vardag

Det finns många olika lönevarianter så sätt dig ner i lugn och ro och fundera på hur mycket du tjänar på olika scenarier. Flera av de provisionsbaserade modellerna ser fördelaktiga ut. Men räknar man mer noggrant är det konsulten som hela tiden står för den betydande risken utan att få tillräckligt betalt.

När du har valt lönemodell är det dags att förhandla om lönen. Det kan du läsa i tidigare inlägg om hur du beräknar din konsultlön.

Med gratisversionen Cinode Free blir det ännu enklare att driva konsultbolag. I plattformen skapar ni delbara cv:n på några sekunder. Samtidigt kan ni bli en del av nätverket för att hitta nya partners och svara på uppdragsförfrågningar. Helt kostnadsfritt!

Cinode Free

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg