Vill du veta mitt rykte?

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  4 Kommentarer

”A good reputation can be used to buy cooperation from others, even people we have never met”. Så lyder ett citat från den populära föreläsaren Rachel Botsman då hon gästade TED Talk. Under föreläsningen (missa inte!) förklarar Rachel att ”The currency of the new economy is trust”. Trovärdighet och rykte har större betydelse än pengar, något som kommer bli ännu starkare i framtiden.

Samma sak gäller inom konsultbranschen. Bara det faktum att 75 procent av alla anställningar sker genom kontakter, säger en hel del och i konsultbranschen är siffran säkerligen högre. För att någon ska rekommendera dig krävs ett gott rykte. Hur är det med ditt nuvarande konsultuppdrag, fick du det genom referenser och kontakter?

I privatlivet gäller samma sak. Kontakter och rykten är det som ofta gör att du får dejta den där snygga personen, landar ett andrahandskontrakt eller blir bjuden på en trevlig fest med intressanta människor.

Men då är frågan; har du koll på ditt rykte? Vet du vad folk verkligen tycker om dig? Och har du en plan för vad du vill att andra ska säga om dig då du inte är närvarande? Är inte ditt professionella rykte egentligen mycket mer värt än ditt CV eller din konsultprofil? Som Rachel säger ”The CV will be a relict from the past”

För två veckor sedan gästbloggade Per Frykman från ”Ditt professionella rykte”. Han hjälper klienter att kartlägga och vidareutveckla sina professionella rykten. Självklart ville jag också ta del av mitt professionella rykte och arbeta med det på ett professionellt.

För att analysera ens rykte behöver ungefär 15 personer väljas ut. Kunder, kollegor, chefer som arbetar tillsammans med dig eller tidigare har arbetat med dig. Efter några dagars betänketid hade jag sammanställt en lista på 17 personer som jag kände att jag arbetat tillräckligt länge och nära med för att de skulle hunnit lära känna mig. Av Per fick jag ett färdigskrivet email med en länk till en enkät med sju frågor. Detta email skickade jag vidare till de utvalda. Självklart besvarades frågorna helt anonymt. Sedan fick jag själv en enkät där jag skulle besvara frågor om exempelvis när jag känner mig mest engagerad eller vad som är unikt med mig. Inga enkla frågor men värdefulla att tänka på! Därefter var det bara att vänta.

Efter två veckor träffades Per och jag för att gå igenom analysen av mitt rykte. Från Per fick jag flera dokument. Dels huvuddokumentet en presentation av mitt professionella rykte i en rubrik och två stycken. Jag fick även ett bakgrundsdokument med mer information vad folk hade svarat, information om vad jag själv har svarat, kort vad folk anser att jag kan förbättra samt en längre analys och tips på vad jag kan göra i framtiden för att vårda mitt rykte.

Detta fick sedan smälta in och några mindre korrigeringar gjordes innan jag träffade Per igen som gav mig fler tips hur jag ska arbeta och förbättra mitt professionella rykte. Slutresultat ser ni här nedan;

Mattias Haraldsson profesionella rykte

Nästa steg är att arbeta vidare med vad jag vill att mitt rykte ska vara i framtiden. Hur vill jag uppfattas? Dessutom håller jag på att ta fram en ”Reputation resumé”. Istället för ett traditionellt CV (reliken från förr ni vet) blir det ett dokument på ungefär en sida indelat i tre delar.
1. ”Mitt professionella rykte”, det vill säga det jag redan har kartlagt.
2. ”Next Big Thing” vad jag vill åstadkomma i framtiden. Ambition och motivation slår erfarenhet!
3. Highlights från tidigare erfarenheter. Slutligen en kort beskrivning av vad jag har gjort på bara ett stycke. Men som istället för ett traditionellt CV lyfter jag endast fram highlights som kan hjälpa mig framåt.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

4 svar till “Vill du veta mitt rykte?”

 1. Piotr Kundu skriver:

  Det är sällan ett CV är träffande när det gäller någons kompetens. Det som är intressant är oftast inte med. Speeddajting tycker jag har fungerat bäst, man får 5 minuter med varje kandidat och på det sättet får ett balanserat intryck kopplat till CV:et. Det brukar vara mer rättvisande. Vi har ju LinkedIn vilket innebär att det inte är anonymt samtidigt som ovanstående brev är bra om det är jag som anställande chef har betalt för samtidigt så kan jag notera att i brevet så lyfts inget negativ fram. Jag gillar Mattias skarpt och är sjuk avundsjukt på Cinode som har en så vass CMO, men även han borde ha en svaghet som lyser igenom.

  • Haha självklart har jag svagheter – mängder om jag får säga det själv. Från mina kollegor fick jag följande sammanfattat;

   Saker som du kan tänka på som kan påverka ditt professionella rykte.

   Eftersom Mattias är så mycket bättre än han tror skulle han kunna ta mer ansvar för planering och
   struktur. Han skulle ännu mer kunna fokusera på business och inte bara teknik. Mattias är diplomatisk, vilket är en styrka, men han kunde bli tydligare med vad han vill – han kan bli bättre på att driva sin åsikt. Han borde enbart arbeta med det han har passion för och marknadsföra sig på ett bättre sätt. Mattias kunde också lite mer bjuda på sig själv, det skulle ge energi.

 2. Piotr Kundu skriver:

  Mattias, du spräckte min bubbla av den perfekte CMO:n 😀
  Det här kan ju med både positiva och negativa omdömen vara ett komplement till CV:et. Jag intervjuade för ett tag sedan en person som såg ut att ha 4 års erfarenhet inom ett område som är het för mig. Det visade sig att under den 4-årsperioden hade ”hen” gjort 10-15 st endagarsjobb – så totalt hade ”hen” 3 veckor erfarenhet, resten var något helt annat som var ordentligt ”nertonat” i CV:et.

  • Haha – synd att göra dig besviken 🙂

   Tror att omdömen för konsulter (både negativa och positiva) kommer bli betydligt vanligare i framtiden. Som sagt se bara på Rachels Ted Talk, trust is the future currency. Gäller bara att det finns ett bra system för det som folk litar på…

   Tråkigt när CV:et ”ljuger”, det går ju att undvika med tydligare CV:n och göra CV:n på andra sätt än det traditionella så att det blir betydligt enklare att få se sanningen, men snart så kanske det kommer bättring…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *