Lärdomar från tidigare kriser – så agerar du som ledare i konsultbolag

april 2, 2020 · Entreprenörskap

Skrivet av: Johan Haeger

På kort tid har covid-19 skapat utmaningar för många företag samt organisationer och så även för delar av konsultbranschen. Vad kan vi lära oss av erfarenheter från tidigare kriser? Cinode intervjuar Bengt Lundgren som varit vd i konsultbranschen under fastighetskraschen på 90-talet, IT-kraschen vid millennieskiftet, finanskraschen 2007 och nu i coronatider som vd för konsultbolaget Conscia.

Hur har corona påverkat dig och er på Conscia så här långt?

– Internt arbetar all personal som kan hemifrån sedan några veckor tillbaka. Våra konsulter följer respektive kunds regelverk. Externt ser vi påverkan av bolag inom resenäringen, transport och även tillverkande industri så här långt, men vi har även kunder inom finans-, hygien- och andra branscher som fortsatt efterfrågar våra Cisco-experter och en säker och effektiv IT-infrastruktur.

Du har överlevt kriser som vd i konsultbolag förr och dessutom har de bolag du lett överlevt. Vad tar du med dig från tidigare kriser?

– Kostnadskontroll från dag ett men såklart även fokus på intäkter och att försöka göra alla affärer som är möjliga. Det är oerhört viktigt med tydlighet och transparens till personal. Virtuella all hands, fredagsvideos och att engagera säljarna med gemensamt möte varje morgon. Fokus på det positiva men var tydlig med negativa åtgärder. Det är naturligt att större investeringar hålls tillbaka eller tar längre tid hos potentiella kunder.

Vad är största skillnaderna denna gång jämfört med tidigare kriser?

– Under 90-talet drabbades Sverige av fastighetskrisen, på 2000-talet upplevde vi IT-kraschen och 2008 bröt finanskrisen ut. De största skillnaderna nu är att väldigt många branscher drabbas direkt samt ovissheten när vi kan gå tillbaka till mer normala omständigheter.

Flera konsultbolag har drabbats, exempelvis de med kunder inom fordonsindustrin. Vad är dina tips till ledare i konsultbolag som berörs?

– I det korta perspektivet handlar det om kostnadskontroll och nyttja olika program som staten nu ställer till förfogande för oss arbetsgivare. Försök att hitta andra kunder även om det kan vara svårt. Digitala system kommer att bli ännu viktigare i framtiden.

Vad är viktigast att tänka på?

– Företagets långsiktiga överlevnad är allra viktigast. Då är det bättre att permittera, säga upp och försöka att optimera för så lång uthållighet som möjligt. Att inte göra det kan innebära att alla som arbetar på bolaget blir arbetslösa. Kärnkompetens måste behållas till varje pris och för oss innebär det vår Ciscoexpertis. Samtidigt måste vi se fördelen vi har att bo i ett land med ett skyddsnät som gör att människor inte behöver svälta.

Finns det något du tror ledare i konsultbolag riskerar att missa i en sådan här situation?

– Det är förstås viktigt att hålla huvudet kallt i den här situationen och att hela tiden försöka att optimera besluten. Att vara transparent och tydlig i kommunikationen till medarbetare. Tänk långsiktigt. Fundera över hur det förändrade arbetssättet nu (digitalisering) kommer att påverka affärsmodellen i framtiden.

Vad gör du själv för att mentalt hantera situationen på bästa sätt?

– Jag försöker att arbeta på som vanligt med de nya förutsättningar som gäller och såklart röra på mig varje dag. På vårt kontor har jag inte ens en stol förutom när jag sitter i möten. När man arbetar hemifrån måste man ta fler pauser, gärna gå ut i det fria och ta en frisk promenad flera gånger per dag. Utöver det är det bra om mer träning hinns med.

Hur kan konsultbolag bidra för att minimera negativa effekter på samhälle och ekonomi i kristider?

– Att vara flexibel och snabbt ställa om till nya förutsättningar. Själva pushar vi Ciscos alla gratiserbjudanden nu så att medarbetare i företag lättare kan arbeta säkert på distans. Vi levererar konsulttjänster utan krav på andra tjänster. Det är också ett bra tillfälle för konsultbolag att satsa på kompetensutveckling för att säkerställa att medarbetarna har bäst kompetens när marknaden förbättras.

Johan Haeger – Sälj – Marknad – Cinode

Johan Haeger – Sälj – Marknad – Cinode

Johan har lång internationell erfarenhet inom marknadsföring, kommunikation, försäljning och ledarskap. Efter sju år utomlands i sex länder brinner han för språk och relationer. Johan träffar dagligen konsultföretag med målet att hjälpa dem bli mer framgångsrika. Fritiden ägnas helst åt vågsurfing, snowboard, familj och vänner. https://www.linkedin.com/in/johanhaeger/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg