Kompetenshanteringssystem – ”make or buy”?

Skrivet av Anders Hagberg |  Ingen kommentar

Kärnverksamheten i konsultföretag är kompetenserna. Medarbetarnas samlade kunskaper ligger på lagret eller är ute hos era kunder och skapar värden. Engagerade och involverade medarbetare som utvecklas över tid gör att lagret med kompetenser växer med ökad kvalitet – det borde innebära ”bang for the buck” för både kunder, konsultföretaget och medarbetare!

Cinodes kärnverksamhet är onlinetjänster som stödjer konsultföretag inom kompetenshantering, uppdragshantering och beläggningsplanering. Vi brinner för att finna de smartaste lösningarna för medarbetare, chefer och säljare i konsultföretag.

Större organisationer som vi träffar har ibland egenutvecklade ”CV-databaser” som de antingen funderar på att vidareutveckla eller skrota för att istället köpa ”off the shelf services”, exempelvis från Cinode.

Här listas våra köprekommendationer utifrån ”make or buy”:

110% designat för enkelhet, tillgänglighet och ”best practice”

Alla förväntar sig lättanvända och snabba verktyg byggda för mobilitet. Era konsulter skall snabbt kunna uppdatera information varsomhelst. Konsultchefer och säljare skall snabbt kunna agera på informationen såsom paketering av säljande profiler, hantera uppdragen och beläggningsplanera.

Upplevelsen måste vara relevant, enkel och tillgänglig för att snabbt agera på affärsmöjligheter och realisera värden generellt. Cinode jobbar fokuserat för att fortlöpande vässa dessa möjligheter.

Kraftfull matchning och sökbarhet på alla kompetenser, medarbetare och språk

Cinode arbetar löpande med att kategorisera alla kompetenser era konsulter lägger in i sitt kompetenskonto. Kompetenserna samlas under roller, metoder, processer och tekniker mm och vi knyter dessutom samman synonymer med varandra.

Vår språkhantering säkerställer att kompetenserna dessutom kopplas samman på era valda språk.

Det hela innebär kort och gott en kraftfull sökbarhet och matchning för att finna rätt medarbetare till ett uppdrag. Er kompetensinventering ligger löpande uppdaterad och redo att användas.

Svart bälte i paketering av konsultprofiler men så mycket mer än ett CV

Cinode har det vassaste stödet för att enkelt använda all relevant information från konsulternas kompetenskonto för att paketera träffsäkra profiler. Ett snabbarbetat GUI som håller koll på allt. Alla format hanteras och självklart även online. Hur många klarar att hämta upp och sätta samman ett lösningsteam för presentation, exempelvis ett liggande powerpointformat, till kund på ett fåtal klick?

Kompetenskontot används till mycket mer. Fläta samman denna del med uppdragshanteringen och beläggningsplaneringen. Ett uppdrag som består av flera roller läggs enkelt upp och ni ser direkt vilka som matchar rollerna utifrån både kompetens och tillgänglighet. Tänk er dessutom att alla era potentiella kandidater också kan visas i dessa vyer – tillväxtpotentialen är med andra ord enorm!

Kompetensinventeringar där ni enkelt ser kunskapnivåerna förenklar dessutom det framtida beslutsfattandet och blir ett stöd för säljare utifrån många perspektiv, som till exempel vid upphandlingar.

Service-desk med chatt, videos och snabba svar

Våra kunder lovordar vår support. Få frågor ställs men vi är alltid redo med snabba svar. Vem vill ha denna roll i ditt konsultföretag?

”Good enough” blir olönsamt – ”all in” eller ingenting!

Bygger ni något enklare som inte går hela vägen tappar ni stora värden och effekterna marginaliseras. Hela poängen är ju att konsulterna ska spara massor av tid, kunna ta del av information, agera på affärsmöjligheter för att engageras och involveras.

Konsultchefer skall ha kraftfulla men enkla verktyg för att spara tid i det löpande arbetet och inför de veckovisa planeringsmötena.

Säljare skall snabbt kunna agera på affärsmöjligheter med rätt erbjudande i rätt tid.

Kompromissar ni med design och funktioner slår effekterna på alla roller i företaget. Det är dyrt att bygga billigt.

Utveckla, vidareutveckla och supportera – ”priset för make oftast högre än buy”

Ni har säkerligen koll och känner till kalkylen att bygga på egen hand. Kunder till oss som tidigare haft egenutvecklade lösningar har berättat att komplexiteten snabbt ökade då kraven blev alltmer omfattande. För att snabbt och enkelt kunna göra en matchning måste nyckelord, synonymer, språkhantering och mycket mera finnas på plats. Vill ni därtill även söka på era kommande rekryteringar (kandidater) eller underkonsulter ökar komplexiteten ytterligare. Lägg därtill att även matcha utifrån tillgänglighet – uppdragshantering och beläggningsplanering. Hela poängen är ju dessutom att få till ett lättarbetat gränssnitt för alla involverade – konsulter, chefer och sälj – GUI:t är centralt.

När den initiala utvecklingsinsatsen är gjord skall tjänsten driftas, underhållas och vidareutvecklas. Det finns alltid ett behov av support och administration med många samtidiga användare. Någon behöver städa och hålla ordning på taggningar och kompetenser. Grunden till fler affärer och smarta beslut är att förfrågningar, uppdrag och kompetenser alltid är uppdaterade.

Vår prismodell är en stafflad modell där snittpriserna faller med ökade volymer. Vi tror oss veta vad priset att bygga själv kommer landa på och tro mig, slår ni ut den initiala investeringen över 60 månader ligger Cinode fortfarande betydligt lägre i pris.

Vi har för stunden 20 personer varav tio som på heltid vidareutvecklar Cinode och två personer som arbetar med support och utbildning. Inom kort kommer utvecklingsteamet växa med ännu fler. Med vårt modulariserade erbjudande och APIer pluggas Cinode snabbt och enkelt in i små företag såväl som mycket stora koncerner.

Hur tänker ni i ert konsultföretag? Vi hoppas höra från dig inom kort för att få veta mer om din konsultverksamhet.

Välkommen till Cinode!

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Anders Hagberg
Anders Hagberg
Anders är partner och försäljningsansvarig på Cinode. Anders drivs av affärer mellan människor som möjliggörs med senaste tekniken. Med ledande roller inom affärsutveckling och försäljning av cloud- och outsourcingtjänster är hans nuvarande arbete drömjobbet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *